Ugyanazt a táncot táncoljuk, ugyanazt a zenét zenéljük

2019.01.29. 07:30

Magyar–magyar találkozó volt Abán

Csütörtökön Erdélyből, Szamosújvárról érkeztek vendégek Abára. A Sárvíz Művészeti Iskola fogadta a Téka Alapítvány tagjait, illetve a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum növendékeit. Hétfőig élvezhették egymás társaságát. Tömör Zsuzsannával, a házigazda intézmény vezetőjével beszélgettünk.

Majer Tamás

A nyitógálán ki-ki megmutathatta tudása legjavát Fotó: Molnár Tibor

Ezúttal félszázan érkeztek Szamosújvárról. Ahogy a Téka Alapítvány, úgy a Sárvíz Művészeti Iskola is alapvetően népművészettel, népzenével, néptánccal foglalkozik.

– A mi kapcsolatunk 23 évre tekint vissza, bátran kimondhatjuk: hazajárunk egymáshoz, és kicsit részei vagyunk egymás életének – fogalmazott Tömör Zsuzsanna. – Ebben az évben a Határtalanul pályázat keretében szerveztünk számukra és saját tanítványaink számára programokat. Nagyon értékes nekünk népművészeti örökségünk megőrzése és átadása. Hisszük, hogy ezek a gyökerek olyan erőt adnak, amely segítségével magasba szárnyalhatunk! – bontotta ki a találkozó filozófiáját a szakember.

A nyitógálán ki-ki megmutathatta tudása legjavát
Fotó: Molnár Tibor

– A Téka Alapítvány egy szórványkollégium: összegyűjtik a magyar gyerekeket a szórványtelepülésekről, szállást adnak nekik. A kollégiumban művészeti tevékenységet végeznek a szamosújvári és a szórványtelepülésekről származó gyerekek: táncolnak, zenélnek, kézműveskednek. Ők korábban egy szamosújvári iskola magyar osztályába jártak. A magyar állam támogatásával épült meg a líceum, oda kerültek át a magyar gyerekek – elevenítette fel a közelmúltat az abai intézményvezető, 2016 óta áll a líceum.

A farsangi bulin ötletes játékok sűrítették az élményt
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Végeredményben az abai Atilla Király Gimnázium és a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum művészeti gimnazistái ölelhették meg egymást – táncban, játékban – a hosszú hétvégén. Néptáncbemutatón, táncházakon, műhelyfoglalkozásokon s a farsangi mulatság mókázásai közepette ismerhették meg egymást a középiskolások.

– A szamosújváriak a Mezőségről érkeztek. A mezőségi táncok a legszebbek, a mi középiskolásaink is ismerik, táncolják ezeket. Mi mindannyian magyarok vagyunk, ugyanazt a táncot táncoljuk, ugyanazt a zenét zenéljük – hangsúlyozta Tömör Zsuzsanna.

A több mint két évtizedes kapcsolatról szólva a pedagógus lapunknak kiemelte, hogy „hiába” a sokéves, az abai és a szamosújvári tanárok, szervezők, néptáncoktatók között meglévő jó kapcsolat, nem tétlenkedhetnek, hiszen az intézményeikbe járó gyerekek természetesen folyamatosan cserélődnek, váltják egymást. Mindig új élményt kell teremteniük új diákjaiknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában