Kultúra

2015.11.28. 13:13

Toldy-díj Román Károly példát adó munkásságáért

Székesfehérvár – Sokak örültek és ünnepeltek együtt Román Károllyal, aki pénteken Toldy Ferenc-díjat vehetett át példát adó tanári és kultúrateremtő munkásságáért.

Bokros Judit

A Vasvári Pál Gimnázium nyugalmazott tanára, a város számos irodalmi rendezvényén szereplő, előadást tartó, kötetek szerkesztésében közreműködő, Fehérvár díszpolgári címét is magáénak tudó Román Károly a Vörösmarty Társaság termében, ünnepélyes külsőségek között vehette át a komoly szakmai díjat.

Az esten Bakonyi István irodalomtörténész felvezetése után Brájer Éva alpolgármester köszöntőt mondott, Pomogáts Béla és Sebők Melinda irodalomtörténészek előadást tartottak, Bobory Zoltán költő, a társaság elnöke pedig saját, Román Károlyhoz írt versét szavalta el.

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság által alapított kitüntetést annak tiszteletbeli elnöke, Sipos Lajos irodalomtörténész adta át, méltatva Román tanár úr „példát adó, kultúrateremtő, kultúramentő és kultúraközvetítő” munkáját.

A díjazott meghatottságában kezdetben kissé zavarban volt, ám gyakorlott szereplőként ezt gyorsan leküzdötte, s a szokásos, irodalomtörténeti előadásnak is beillő módon, a humort sem nélkülözve mondott köszönetet az elismerésért.
Ezután még hosszan kígyózott az ajándékokkal érkező gratulálók sora

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!