Kultúra

2017.08.13. 20:00

Teste Fehérvárott nyugszik - III. Béla király kiállítás a Szent István Király Múzeumban

SZÉKESFEHÉRVÁR A koronázó bazilikában eltemetett III. Béla király és felesége, Antiochiai Anna sírjában talált leletek visszatérhettek Fehérvárra, az ünnepkör jelentőségét kiemelve. A Szent István Király Múzeumban nyílt kiállítást szombaton Cser-Palkovics András polgármester és Kulcsár Mihály igazgató köszöntötték, Szabados György történész mutatta be az uralkodót.

FMH-információ

Kulcsár Mihály múzeumigazgató köszöntőjében kiemelte, hogy Székesfehérváron királyi sírból előkerült temetkezési jelvények és ékszerek 169 év elteltével érkeztek vissza a koronázóvárosba. Az 1848-as ásatásból kerültek elő azok a királysírok, amelyekhez III. Béla és első felesége, Antiochiai Anna leletei tartoztak. A feltárást Érdy János vezette, aki néhány évvel később ezeket a gondolatokat fogalmazta meg:

- Itt lehetett tapasztalni, mily' meleg részvéttel viseltettek a fehérváriak városuk múltja iránt, látta e tudományos kincset teljes épségében néhány ezer ember, mégis ki kellett az ékszereket a városház termében közszemlére tétetnem - idézte az igazgató, és a társadalmi igény időszerűségét emelte ki az egykori gondolatokból, amely ma is megfogalmazódik a székesfehérváriakban a város értékeinek megőrzéséről és megismeréséről. Mint régész a tárlat kapcsán kiemelte: a feltárásban közreműködő Varsányi János mérnöknek köszönhetőek azok a rajzok, amelyek alapján rekonstruálva bemutathatóak ma a királysírok.

- Úgy látom, mindannyian pontosan érezzük ennek a kiállításnak a szimbolikáját és jelentőségét. Olyan tárlatot nyithatunk meg ma Székesfehérváron, amire méltán lehetünk büszkék, és amit méltán mutathatunk meg azoknak, akik fehérvári, Fejér megyei lakosként vagy messzebbről ideérkező érdeklődőként meg fognak tekinteni - emelte ki a királyi ereklyék hazaérkezésének a fontosságát Cser-Palkovics András polgármester.

A koronázó bazilikában eltemetett III. Béla király és felesége, Antiochiai Anna sírjában talált leletek visszatérhettek Fehérvárra 
Fotó: Koppán Viktor

A kiállításra a Magyar Nemzeti Múzeumból érkeztek a tárgyak, amelyek a mai Nemzeti Emlékhely, az egykori koronázó bazilika déli hajójában található sírból származnak.

A leletek között megtekinthető az 1184-ben elhunyt Anna királyné sírjában megtalált aranygyűrű és halotti korona, valamint az 1196-ban elhunyt III. Béla király földi maradványai mellett fellelt halotti korona, kard és jogar, emellett egy nyakára helyezett ereklyetartó mellkereszt, egy körmeneti vagy zarándokkereszt, gyűrű, karperec és egy pár sarkantyú.

A kiállításmegnyitót tudományos konferencia előzte meg délelőtt, III. Béla király és kora címmel.

A program kezdetén Polgármesteri Elismerő Emlékérem átadására került sor. Fröschl Ferenc fehérvári nyugdíjas többezer régi fényképet és képeslapot adományozott digitális formában a városnak, a Városi Levéltár és Kutatóintézetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!