Kultúra

2017.03.29. 16:30

Tenyérnyi kis állatfigurák - Az egykori iskolájában nyílt kiállítás Revák Katalin munkáiból

Székesfehérvár - A gyerekek nagy kedvence lehet Revák Katalin kiállítása a Munkácsy iskolában, de felnőtteknek is örömet okozhat a kedves kis szobrok látványa.

Bokros Judit

Vigyázva érdemes közlekedni április 5-éig a Munkácsy Mihály Általános Iskola aulájában, ahol hat üvegtároló kapott helyet Revák Katalin keramikus kiállításának apropóján. A törékeny vitrinekben törékeny figurákat láthatunk, amelyek megformálása, a kedves állatok ábrázolása valamelyest utal alkotójuk törékenységére is.

Merthogy Revák Katalin ránézésre is finom, lágyan nőies, már-már kislányos megjelenésű művész, akinek érzékenységéhez kétség sem férhet. Az Innen ide című állatplasztikáit bemutató kiállításban is megmutatkozik ez: nagy gonddal, szeretettel formált, kreatívan kivitelezett állatos tárgyakat csodálhatunk meg, amelyek elférnek akár a tenyerünkben is. Hozzájuk érni azonban itt nem lehet, megakadályozzák ezt az üvegfalak. Úgyhogy marad a csodálás, amelyet a kisdiákok a megnyitón e szavakkal tettek: „Odanézz, cica! De aranyos!". Vagy: „Milyen cuki kismadár! És az ott mi lehet, hal vagy medve?"

Revák Katalin kedves állatfigurás kerámiái április 5-éig láthatók a Munkácsyban

Láthatunk apró disznót, fiókos szekrényt idéző medvét, hamuzónak tűnő állatfigurás tálkát és még sok apró finomságot. A tárlat anyaga Fehérváron így, egyben most mutatkozik meg először.

A Pécsett tanár szakon tanuló keramikusról megtudtuk: valóban szereti az állatokat, kedvencei a macskák, bár otthon nem tart cicát. Kutyája viszont van, őt festményen örökítette meg.

Íme, egy fiókos állat, leginkább medve

A tárgyak készítésénél sokszor nem az állat fajtája a fontos, hanem például egy mese, amely az ihletet adta a plasztikához. Minden állatnak van azonban valamilyen karaktere, jelentése, és ezeket szereti kihangsúlyozni - fogalmazott Kati.

Vannak kisméretű dobozai, amelyeken egy-egy állati testrész (például fül, száj, fej) tűnik föl. Ezek szintén inkább mesélnek, egy-egy történetről árulkodnak, nem kifejezetten arra valók, hogy használjuk őket. Ám azt is lehet. Tárolhatunk bennük apró tárgyakat, de díszként is funkcionálhatnak.

A kedves madárfigura inkább szemet gyönyörködtető dísztárgy

A művek különféle technikával készültek. Van közöttük porcelán, amelyre máz és dekorációs festés kerül, van fűrészporos, rakus égetéssel kivitelezett tárgy és egyebek. Kati tehát szeret kísérletezni, újat tanulni.

Egy másik fiókos medve, más technikával Fotók: Molnár Artúr

Elmondta azt is: a tárlat címe (Innen ide) röviden összefoglalja az eddigi alkotói pályáját, amely tulajdonképpen a Munkácsy iskolában kezdődött (édesapja, Revák István festőművész pedig tanított ott). A művész ugyanis a Munkácsy iskolában tanult, és a szakköri alkalmakon itt szeretett bele az agyagozásba, a kerámiázásba, s ebben az intézményben készült föl a továbbtanulásra is.

Keretes történet tehát ez, legalábbis eddig. Folytatása a jövőben következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!