Kultúra

2016.02.13. 18:14

Tehetségek, avagy miből lesz a cserebogár?

Székesfehérvár - A megyeszékhely legrégebbi, alternatív színházi csoportját mindenki ismeri, elvégre a Szabad Színház jogelődje 1958-ban alakult meg. Azóta több generáció nevelkedett ebben a színházi műhelyben. És most megérkeztek, sőt, „benyomultak” hozzájuk a Prikulicsok...

Gábor Gina

Kedd, késő délután A Szabadművelődés Házában: - A Prikulicsokat keresem - szólítom meg Szabó Miklóst, a Szabad Színház oszlopos tagját. Mire ő, viccesen: „Már a középkorban elüldözték őket...”

A prikulics ugyanis farkassá vagy kutyává változó boszorkányt is jelentett egykor, vagy éppen huncut manófélét jelöltek a szóval, de a csintalan gyereket is így emlegették. S hogy miért lett a gyerekcsoport neve is Prikulics? A Szabad Színház játékos foglalkozásain, előadásain és az esti meséken, az Igézőben, egyre több szülő kereste meg a társulatot azzal a kérdéssel: hová vigye szereplésvágytól hajtott gyerekét? Ezért elhatározták, indítanak egy gyerekcsoportot. Nem is kellett meghallgatást hirdetni, ezek a gyerekek csak jöttek és jöttek, mindenáron szerepelni akartak. Ezt Nagy Judittól, a Szabad Színház vezetőjétől tudom. A jókora nyomulás láttán a társulatnak eszébe jutott Bodor Ádám írása a prikulicsokról: „Csöngetnek. Az ajtó előtt két prikulics várakozik. Már találkoztunk, mondják, én biccentek, és mások számára talán érthetetlen előzékenységgel kitárom előttük az ajtót. Ha valakinél prikulics vár bebocsátásra, az kivételes esemény, vegye megtiszteltetésnek. Amíg visszazárom az ajtót, ezek máris berohannak a lakásba, és elrejtőznek. Ezek a lények minden ravaszságuk mellett bosszantóan türelmetlenek és szertelenek”.Ezért amikor kedden megérkezem A Szabadművelődés Házába, engem már nem lehet félrevezetni, megviccelni. A színjátszó prikulicsok ugyanis keddenként biztosan előbújnak: ekkor tartják ugyanis a próbákat. Márpedig egyetlen színjátszó prikulics sem lehet olyan fáradt, hogy ezt kihagyja...Ősz óta foglalkoznak velük, sőt, decemberben már színpadra állították a szereplésükkel Tordon Ákos felnőttmeséjét. Januárban rájuk bízták az Igézőben a Háromkirályok programot, részt vettek a farsangi felvonulásban is, most pedig javában próbálnak egy Lázár Ervin-mesét.

A Prikulicsok a keddi próbán, A Szabadművelődés Házában: a gyerekek Nagy Judit irányításával dolgoznak

- Ha már beállítottak hozzánk, és élvezik is a játékot, fontosnak érezzük, hogy fokozatosan terheljük és képezzük őket. Most még az elején tartunk, később majd eldől, ki kerülhet be a nagyok társulatába. De ez a fajta tehetséggondozás megkönnyíti az utánpótlás nevelését - mondja Nagy Judit, aki hozzáteszi: a keddi próbák két részből állnak. Az idő első részében Nyári Beatrix foglalkozik a 8-13 éves gyerekekkel. A 17 tagú csoportot összekovácsoló, a személyiségfejlesztést, a lazítást szolgáló játékokból áll az általa vezetett tréning, azután veszi át az irányítást a rendező Nagy Judit.

- Nekem az a feladatom, hogy megkönnyítsem Judit dolgát - mondja Nyári Bea. - Van, amikor az a jó, ha ezeken a játékos foglalkozásokon kiordíthatják magukból a feszültséget, máskor meg fel kell őket ébreszteni, mert láthatóan egy kicsit fáradtak. Ami nem csoda, hiszen a gyerekek sajnos manapság meglehetősen túlterheltek.

- Amikor még egyáltalán nem ismertem őket, Bea tréningjén én is bekapcsolódtam a játékokba, és közben figyeltem a Prikulicsokat - meséli Nagy Judit. - Igyekeztem felmérni, hogy melyik gyereknek milyen a hangja, a karaktere, a habitusa. Van némi rutinom a karakterek kiválasztásában, erre alapozva igyekeztem szerepet osztani, amikor Tordon Ákos Semerre utcai hóemberek című meséjével kezdtünk el foglalkozni. Arra törekedtem, hogy mindenki olyan figurát alakítson, ami megerősíti a saját, legjellemzőbb karakterét.

Felnőttmeséről van szó, egy kis társadalombírálattal: Tordon Ákos görbe tükröt tart elénk. Az abszurd történet a kőgazdag családok lakóparkjában játszódik, ahová egy baleset miatt vendégként érkezik a nehéz körülmények között élő asszony, egyikük rokona, Kacsinyecz néni. Amikor pedig a lakóparkot eláztatja három garázdálkodó hóember, mindenki felkerekedik, hogy Kacsinyecz néninél, jóval szerényebben, de boldogan töltse a karácsonyt.

A Szabad Színház bevonja a Prikulicsokat a hagyományőrző programokba is: legutóbb a farsangi felvonuláson és asszonyfarsangon is részt vettek a gyerekek

Nagy Judit azt mondja, érdekes volt felfedezni, hogy mennyire ügyesek a gyerekek. Azután elkezdték bevonni őket a Szabad Színház hagyományőrző programjaiba. A Háromkirályok ünnepén ők idézték fel azokat a szokásokat, amik Európa-szerte tradíciónak számítanak vízkeresztkor. Boldogan tanulták a hosszú szövegeket is.

- Jó hír, hogy szeptembertől összebútorozunk a bodajki székhelyű Hang-Szín-Tér Művészeti Iskolával: azaz a Prikulicsok az alapfokú művészeti képzés keretében vesznek részt a próbákon. Ez nem csupán azt jelenti majd, hogy valamiféle papírt kapnak arról, hogy ide járnak, hanem azt is, hogy a fejlesztést, a képzést sokrétűbbé, szélesebb körűvé tudjuk tenni. Ami a leglényegesebb, hogy lesz majd arra is keretünk, hogy többféle dologra kinyissuk őket: így például bábos, pantomimes szakembert is hívjunk...

A csapat most éppen A legkisebb boszorkány című Lázár Ervin-mesét próbálja, Nagy Judit feldolgozásában. Természetesen a mostani szereposztásnak is van pedagógiai és fejlesztő célja. Meg-esik, hogy aki korábban nagy szerepet kapott, most kisebbet játszik, és olyan is van, akire most jobban építenek...

A gyerekeket ez még nem is izgatja. Az a lényeg, hogy a próbán jól érzik magukat:

- Ez nekem a hét fénypontja! - mondja az egyik lelkes Prikulics.

Kell ennél több?




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!