17°
22°
11°

A látássérült emberek számára is élménnyé válhat a múzeumlátogatás

Székesfehérvár - Egy nemzetközi pályázatban vesz részt a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény. A program lényege, hogy négy ország vállalkozó kedvű múzeumában segítik a vak, látássérült emberek integrációját.

A görög, bolgár, román és magyar együttműködésben megvalósuló projektben minden országból egy múzeum és egy tudományegyetem vesz részt. A fehérvári városi képtár az ELTE Bárczy Gusztáv Gyógypedagógia karával közösen dolgozik a sikerért. Az uniós támogatással létrejött, Híd a múzeumok és a látássérültek között című program keretében közös film, kiadvány és módszertani segédanyag is születik majd.

Nem véletlen, hogy a városi képtárt meginvitálták ebbe a nemzetközi pályázatba. A Szűcs Erzsébet művészettörténész irányításával működő intézményben már korábban is szívesen tartottak tárlatvezetéseket, vakoknak. Abból indultak ki: az ujjaival meg a fülével is láthat az, aki nyitott a művészetre. Meséltek a látogatóknak a képekről, tapinthatóvá tették a tárgyakat.

– Néhány éve több aktív szervezettel, intézménnyel – a Larkével, az Esélyek Házával – együttműködve csináltuk ezeket a speciális programokat, és készítettünk a kiállításainkhoz hanganyagokat. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban pedig egy nemzetközi konferencián volt szó a vak embereknek rendezett múzeumi eseményekről. Mi erre egy tapintható szobortárlattal készültünk. Ilyen előzmények után keresett meg bennünket az ELTE gyógypedagógia kara, hogy vegyünk részt ebben a projektben is. Megállapodtunk, hogy mint kedvezményezett, a Vakok Intézete is bekapcsolódik a programba – mondta Szűcs Erzsébet. – Az első szakaszban , februárban minden hétfőn továbbképzést tartanak a városi képtár és a Hetedhét Játékmúzeum munkatársainak a gyógypedagógiai kar tanárai. A négy ország egyetemi oktatói ugyanis közös kutatásokat végeztek, és kidolgozták a program módszertanát, amelyre megtanítanak bennünket. Most volt az első érzékenyítő tréning, és nagyon hasznosnak bizonyult.

A program 2017 augusztusáig tart, és még sok mindent terveznek. Egyebek között a továbbiakban a képtár, a játékmúzeum számára is egyaránt készíttetnek olyan segédeszközöket, amelyek a látássérült emberek ismeretszerzését szolgálják. A Hetedhét Játékmúzeumban például tapintható babákkal, kisbútorokkal is igyekeznek bemutatni egy-egy tárgy históriáját a vakok számára.


Legolvasottabb

1
Halálos vonatgázolás Gárdonyban (frissítve!)
2
Fának hajtott egy személyautó Pákozd és Sukoró között
3
Három sérültje van a Budai úton történt balesetnek
4
Székesfehérvár akkor és most – Piac tér
5
A jövő év közepén kezdik az építését a fedett arénának Fehérváron
Mór
Nagy Péter
Hagyományos Ezerjó Kupa
3 perce
Üzletvezető
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *HOMAI LÁSZLÓ* *kislángi lakos* 57 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 25-én 11 órakor lesz a kislángi római katolikus temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik elkísérik és fájdalmunkban bármilyen formában osztoznak. Gyászló család
/"Küzdöttél, de már nem lehet, A csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, kit elfelejtenek, Örökké él, akit nagyon szerettek."/ Mély fájdalomal tudatjuk, hogy *KALESZDORFER JÓZSEFNÉ* *Kati néni* életének 90. évében csendesen elhunyt. Temetése 2017. október 21-én, szombaton 11 órakor lesz a dinnyési temetőben. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy *OZSVÁTH MIKLÓS* *volt BM főhadnagy (Rugó) és minőségellenőr az Ikarusban,* 2017. október16-án eltávozott közülünk. 80. évét megosztotta feleségével, Erzsivel, lányával, Zsuzsival, vejével, Jocóval, két unokájával, Diánával és Zsanettel és sok-sok barátjával. Temetése a szabadbattyáni katolikus temetőben lesz október 22-én 12.30-kor. Szeretettel várunk mindenkit a szertartás után a Pokol Pincébe.
/"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *IMRE JÁNOS* *seregélyesi lakos* 58 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 21-én 15 órakor lesz a seregélyesi református temetőben. A gyászoló család
Endurance Bajnokság / 10 perce
Kismarty-Lechner Gábor két bajnokságot is megnyert idén
Ferencz Balázs
megfejtették / 23 perce
Bermuda-háromszög: még a rejtély is eltűnt
október 23 / 33 perce
Neves fellépők lesznek a Millenárison
videójáték / 39 perce
Ez a fickó kimozdult játszani
a kis bambák / 1 órája
Ezt a pandás videót vétek lenne kihagyni
Közlekedési baleset / 1 órája
A busz alá esett egy idős nő Rácalmáson – Szemtanúkat keres a rendőrség
Police.hu