Kultúra

2016.02.02. 15:45

A látássérült emberek számára is élménnyé válhat a múzeumlátogatás

Székesfehérvár - Egy nemzetközi pályázatban vesz részt a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény. A program lényege, hogy négy ország vállalkozó kedvű múzeumában segítik a vak, látássérült emberek integrációját.

Gábor Gina

A görög, bolgár, román és magyar együttműködésben megvalósuló projektben minden országból egy múzeum és egy tudományegyetem vesz részt. A fehérvári városi képtár az ELTE Bárczy Gusztáv Gyógypedagógia karával közösen dolgozik a sikerért. Az uniós támogatással létrejött, Híd a múzeumok és a látássérültek között című program keretében közös film, kiadvány és módszertani segédanyag is születik majd.

Nem véletlen, hogy a városi képtárt meginvitálták ebbe a nemzetközi pályázatba. A Szűcs Erzsébet művészettörténész irányításával működő intézményben már korábban is szívesen tartottak tárlatvezetéseket, vakoknak. Abból indultak ki: az ujjaival meg a fülével is láthat az, aki nyitott a művészetre. Meséltek a látogatóknak a képekről, tapinthatóvá tették a tárgyakat.

- Néhány éve több aktív szervezettel, intézménnyel - a Larkével, az Esélyek Házával - együttműködve csináltuk ezeket a speciális programokat, és készítettünk a kiállításainkhoz hanganyagokat. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban pedig egy nemzetközi konferencián volt szó a vak embereknek rendezett múzeumi eseményekről. Mi erre egy tapintható szobortárlattal készültünk. Ilyen előzmények után keresett meg bennünket az ELTE gyógypedagógia kara, hogy vegyünk részt ebben a projektben is. Megállapodtunk, hogy mint kedvezményezett, a Vakok Intézete is bekapcsolódik a programba - mondta Szűcs Erzsébet. - Az első szakaszban , februárban minden hétfőn továbbképzést tartanak a városi képtár és a Hetedhét Játékmúzeum munkatársainak a gyógypedagógiai kar tanárai. A négy ország egyetemi oktatói ugyanis közös kutatásokat végeztek, és kidolgozták a program módszertanát, amelyre megtanítanak bennünket. Most volt az első érzékenyítő tréning, és nagyon hasznosnak bizonyult.

A program 2017 augusztusáig tart, és még sok mindent terveznek. Egyebek között a továbbiakban a képtár, a játékmúzeum számára is egyaránt készíttetnek olyan segédeszközöket, amelyek a látássérült emberek ismeretszerzését szolgálják. A Hetedhét Játékmúzeumban például tapintható babákkal, kisbútorokkal is igyekeznek bemutatni egy-egy tárgy históriáját a vakok számára.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!