"Ide nézz a figurára!"

2019.02.13. 13:36

Táncművészeti és táncoktatói képzést indít a Sapientia

Az egyetemi alapképzést a Magyar Táncművészeti Egyetemmel és a budapesti Hagyományok Házával együttműködve kolozsvári karán indítja el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE)  – jelentették be az intézményvezetők szerdai kolozsvári sajtótájékoztatójukon.

Kapolcs, 2018. július 20. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes elõadása a Muharay Udvarban a 28. Mûvészetek Völgye kulturális fesztiválon a 10 napos programsorozat elsõ napján Kapolcson 2018. július 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

Tonk Márton, a Sapientia kolozsvári karának dékánja elmondta: a néptáncoktatásra összpontosító szak akkreditációs iratcsomóját összeállították, az ideiglenes engedély beszerzése folyamatban van. A hároméves alapképzés első évfolyama az őszi tanévkezdéssel indul 10 tandíjmentes és 6 költségtérítéses hellyel. A dékán ugyanakkor arról is beszámolt, hogy ősztől egy olyan képzést is beindítanak, amely az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek táncosai számára teszi lehetővé, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem diplomáját megszerezzék. Ez utóbbi képzés rendjét úgy állítják össze, hogy ne zavarja a táncegyüttesek programját: résztvevőinek havonta egy háromnapos intenzív kurzuson kell részt venniük.

„Erdély a magyar népi kultúra szent földje”

Bolvári-Takács Gábor, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora elmondta: a hivatásos néptáncosok számára indított hároméves képzéssel egyszeri alkalmat szeretnének biztosítani, hogy azok is felsőfokú diplomát szerezhessenek, akiknek eddig erre nem volt lehetőségük. Ezen 30-40 táncos jelentkezésére számítanak. Azt is hozzátette, hogy az öt hivatásos erdélyi néptáncegyüttes közül a nagyváradi táncosai a budapesti egyetem hasonló nyíregyházi kihelyezett képzését választották.

Kelemen László, a budapesti Hagyományok Háza főigazgatója szerint Erdély a hagyományos magyar népi kultúra szent földje. A magyarországi együttesek is általában megtanulják az erdélyi tájegységek táncait. Ezért is rendkívül fontosnak tartja a képzés elindítását, amellyel 28 év lemaradást próbálnak pótolni.

Könczei Csongor néprajzkutató, a táncművészeti szak megbízott felelőse szerint azért is fontos az egyetemi táncoktatás beindítása, mert

Erdélyben több mint 300 néptáncegyüttes működik, és ezek élére így diplomás táncoktatók kerülhetnek.

A sajtótájékoztatón részt vettek az erdélyi hivatásos néptáncegyüttesek vezetői is. Barabási Attila, a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes vezetője elmondta: a képzéssel az erdélyi néptáncosok nagy álma valósul meg, hiszen a romániai bértörvény rendkívül kedvezőtlen helyzetbe sorolta azokat a hivatásos táncosokat, akik nem rendelkeznek egyetemi diplomával.

Romániában jelenleg a bukaresti, a jászvásári és a marosvásárhelyi egyetemeken lehet koreográfusi diplomát szerezni, de a táncoktatással foglalkozó egyetemek egyike sem a hagyományos néptáncra helyezi a hangsúlyt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában