Kultúra

2017.04.10. 10:57

Lengyel vendégek társaságában avatták föl Takács Imre domborművét Székesfehérváron

Hétfőn délelőtt, a költészet napja apropóján fölavatták Takács Imre költő domborművét a Kossuth utcában.

Bokros Judit

Népes közönség előtt leplezték le az alkotástSzékesfehérvár (bj) - Sokan, régi barátok, tisztelők, irodalomkedvelők, pályatársak vettek részt hétfőn Takács Imre domborművének avatásán. Az április 11-ei Magyar költészet napja apropóján avatták föl hétfőn a Vörösmarty Társaság termének helyet adó épület falán Takács Imre költő domborművét. Az ünnepség koszorúzással ért véget, majd délután a 800 éves testvérváros, Opole lengyel vendégeinek részvételével zajlottak irodalmi, művészeti programok.

Lengyel vendégek előtt idézték Takács Imre legendás alakját Székesfehérvár (bj) - A Vörösmarty Társaság hétfőn szinte egész napos programmal tisztelgett a keddi költészet napja előtt. Fölavatták Takács Imre költő domborművét is a Kossuth utcában. Tavaly, születésének 90. évfordulóján emléküléssel, irodalmi programokkal emlékeztek meg a rábasömjéni születésű, Fehérvárhoz sok szállal kötődő, 2000-ben elhunyt költőről, Takács Imréről.

Hétfőn pedig sor került a Takács Imre-dombormű avatására a Vörösmarty Társaság Kossuth utcai termének helyet adó ház falán.A rendezvényt a Vörösmarty Társaság szervezte, amely a lengyel testvérváros, Opole fennállásának 800. évfordulója alkalmából lengyel vendégeket is meghívott az ünnepségre. A jelenlévőket Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke köszöntötte. Az 1964 óta ünnepelt költészet napját dicsérve elmondta: a valódi művészet mindig az igazság kereséséről szól.

A költészet igazsága nem csupán az emberé, hanem az egész világé. Emberhez méltó, értékes élet pedig a költészet által lehetséges igazán. Ezt képviseli Takács Imre lírája is, akinek alakja, munkássága méltó arra, hogy dombormű őrizze emlékét.Ezután Bobory Zoltán, a társaság elnöke olvasta föl versét, majd Cser-Palkovics András polgármesterrel leleplezte az alkotást.

Takács Imréről Bakonyi István irodalomtörténész beszélt, megidézve a költő legendás alakját. Szólt arról, hogy a ’80-as években szervezett fehérvári irodalmi esteknek, költői találkozásoknak Takács Imre volt a motorja. Jobbnál jobb verseskötetek jelentek meg tőle, nyelvezete, stílusa senkivel sem téveszthető össze. Megemlítette a költő és a néprajzkutató Pesovár Ferenc barátságát, akinek domborműve kapcsán fölmerült a Takács-dombormű ötlete is. Jerzy Snopek rendkívüli és meghatalmazott lengyel nagykövet a költészet napját méltatta, és kifejezte örömét, hogy jelen lehet az avatón.

Az ünnepségre eljött a dombormű alkotója, Párkányi Raab Péter szobrászművész, Cséby Géza költő, műfordító és Takács György, a költő fia is. Utóbbi lapunknak elmondta: az alkotás kifejező, visszaadja édesapja személyiségét. Nagyon pozitív fejleménynek tartja, hogy ilyen hamar dombormű őrzi Takács Imre emlékét, s a tavalyi ünnepségsorozatra is utalva meghatónak nevezte az emlékezést. A társaságnál hétfőn délután megnyitották még a lengyel Jan Wajrach festő- és szobrászművész kiállítását, majd irodalmi estet rendeztek Janusz Wójcik műveiből a Városházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!