Papírra vetett tapasztalatok

2019.05.02. 07:20

Szerzőként már nemcsak könyvbemutatón, dedikáláson is járt Borza Zoltán

„Hirtelen változás, ez az élet, / éld át, s hogy miért így, ne kérdezd.”

Szanyi-Nagy Judit

Borza Zoltán élete első könyvbemutatóját tartotta Mezőszilason, a szerző a versírás mellett fényképeket is készít

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A bevezető sorokat a mezőszilasi Borza Zoltán fogalmazta meg Időzavar című versében. A mezőszilasi férfi már mintegy száz verset jegyez, ezeket az elmúlt években két kötetben tárta a nagyközönség elé. Életem lapjai – áll a borítón, melyet az alcím egészít ki: Egyszer fent, egyszer lent. A kötet tartalmára nagyszerűen utal e két sor, hiszen Zoltán verseiben a hibázás, a búcsú, a szerelem, az őt helyes úton tartó emberek, érzelmek egyaránt megjelennek.

Élete első könyvbemutatóját mégis csak nemrég tartotta, Mezőszilason. Itt derült ki, hogy verseit egy ideig magának, az asztalfióknak írta, majd egyik tanárának versein felbuzdulva az interneten is elkezdte közzétenni saját írásait. S milyen jól döntött!

– 2016 júniusát írtuk, amikor e-mailt kaptam egy könyvszerkesztőtől: tetszenek neki az online elérhető verseim, azokat el tudná képzelni egy kötetben. A felkérésre természetesen igent mondtam, így jelent meg 2017 februárjában az első, 2018 novemberében pedig a második könyvem – osztotta meg velünk történetét Zoltán.

Borza Zoltán élete első könyvbemutatóját tartotta Mezőszilason, a szerző a versírás mellett fényképeket is készít
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Tőle azt is megtudtuk: nem elég, hogy rövid időn belül két kötete is megjelent, a versírást csak nem sokkal korábban, 2016-ban kezdte. Mint fogalmazott, hibázott, a gondolatok pedig ebből az érzésből kiindulva egyre csak sorjáztak a fejében – neki elég volt csupán a kimondatlan szavakat lejegyeznie a papírra.

– Volt, hogy naponta egy, máskor három vers született – magyarázta, miként jöhetett létre ilyen rövid alatt ilyen sok költemény.

Zoltán rendszerint a saját életéből, tapasztalataiból merít írásaihoz. Legutóbb például dedikáláson járt Budapesten: a fővárosban nemcsak ő szerzett autogramokat (a többi közt Bodor Ádámtól), de ő maga is aláírta a látogatók, műveit kedvelők által megvásárolt Borza-köteteket. Azóta fővárosi élményeit is versbe foglalta – életigenlően, bárki számára befogadhatóan, úgy, ahogyan olvasói megszokhatták már tőle. Mint Tükörkép című versében írja: „Nehéz és rögös út vezet el a célig,/ neked bírnod kell, az úton, végig.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában