Kultúra

2010.08.25. 05:08

Szeptember 1-jén kezdődik az iskola

Már csak egy hétig pihenhetnek a diákok, jövő szerdán becsengetnek, megkezdődik a 2010/2011-es tanév.

MTI

Az iskolakezdés idén is jelentős terhet jelent a családoknak, egy felmérés szerint a szülők negyven százaléka 15 ezer és 30 ezer forint közötti költséggel számol. Az országos közoktatási tanévnyitót augusztus 28-án, szombaton Hódmezővásárhelyen tartják.

Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint nappali rendszerben mintegy 1,3 millió diák ül az iskolapadba, az óvodásokkal együtt az ősztől 1.661.870-an járnak közoktatási intézményekbe; a felnőttoktatásban további 71-75 ezer felnőtt vesz részt. Általános iskolában a tavalyi 773.706-tal szemben az idén 760.110, szakiskolában a 128.674 helyett 126.260, speciális szakiskolában a 9968-cal szemben 9780, gimnáziumban a 201.208 helyett 197.540, szakközépiskolában a 242.004-gyel szemben 237.460 diák tanul majd. Általános iskolában az idén 97 ezer, szakiskolában 33.600, speciális szakiskolában 2900, gimnáziumban 40.600, szakközépiskolában pedig 45.500 első évfolyamos kezdi meg tanulmányait. A tanévkezdés az idén is jelentős költségekkel jár.
   
Az arukereso.hu internetes ár-összehasonlító portál felmérése szerint a magyarok 79 százaléka már augusztusban bevásárol az iskolakezdésre, míg 21 százalékuk csak az utolsó pillanatban, szeptemberben teszi ezt meg. A válaszadók 40 százaléka 15 ezer és 30 ezer forint közötti összeget tervez költeni az iskolakezdésre, 22 százalékuk 5-15 ezer forint között, 19 százalékuk pedig 30 ezer és 50 ezer forint között. A válaszadók alig több mint tizede szán 50 ezer forintnál többet az iskolakezdésre.
   
Az átlagos tankönyvcsomag ára az első évfolyamon hatezer, a második évfolyamon csaknem nyolcezer, a harmadikon nyolcezer, a negyediken pedig tízezer forint. Az ötödik-hatodik évfolyamon a tankönyvcsomagok ára szintén tízezer, a hetedik és a nyolcadik évfolyamon 13 ezer forint körül alakulhat. Az iskolák az oktatási programjukhoz választják ki a tankönyveket, más-más tantárgyhoz több kiadó választékából is összeállíthatják a tankönyvcsomagot. Utánnyomás esetén az előző tanévben már forgalmazott tankönyvek ára maximum 5,3 százalékkal emelkedhetett. A legolcsóbb tankönyv az 1-2. évfolyam szövegértés-szövegalkotás feladatgyűjteménye, ez 106 forintba kerül, a legdrágább a Hétszínvirág olvasókönyv egyik speciális változata az általános iskola 3. évfolyamán, 26 ezer forint. A tankönyvcsomagok kiválasztásakor az ár mellett tekintettel kell lenni a könyvek súlyára is, az 1-4. évfolyamokon a tanítási napokon használt könyvek lehetnek nehezebbek három kilónál.
   
Ingyenesen kaphat tankönyvet a hatályos jogszabály szerint minden tartósan beteg, fogyatékkal élő, vagy halmozottan fogyatékos, pszichés fejlődési zavarokkal küzdő tanuló. Szintén ingyen jár a tankönyv, ha a diák három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kap. A tankönyvek ingyenességét a kormány 2010-ben várhatóan 5 milliárd 183 millió forinttal támogatja, az utóbbi három évhez hasonló összeggel. Az ingyenes tankönyvellátás egyik módja az iskolákban korábban felhalmozódott tankönyvek kölcsönzése.
   
Az iskolák által kért tanszerek beszerzése is jelentős költséget jelent a szülőknek.
   
Az iskolakezdési támogatás adómentessége január 1-jétől megszűnt, a munkáltatók kedvezményes adózás mellett, természetbeni és egyéb béren kívüli juttatásként adhatják a munkavállalóknak. A jogszabály szerint évi 22.050 forintot kaphatnak ezen a címen a szülők. Iskolakezdési támogatás a tanévkezdést megelőző és követő 60 napban, vagyis idén július 1. és október 31. között vehető igénybe tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlásakor. A kialakult gyakorlat taneszköznek tekint minden, a tanuláshoz általában szükséges eszközt, megítéléstől függően pedig ide sorolható az íróasztal és a tanuló széke is.
   
Több jogszabályi változás is életbe lép az új tanévben: a nevelőtestület szülői beleegyezés nélkül ismét évfolyamismétlésre utasíthatja a diákokat, s a módosított közoktatási törvény rögzíti a szöveges értékelés feltételeit is. Az új szabályok értelmében kötelezően csak az 1-4. évfolyamon folyik nem szakrendszerű, azaz nem feltétlenül tantárgyankénti oktatás. Az 5-6. évfolyamon nem szakrendszerű oktatást maximum a kötelező és nem kötelező tanórai foglalkozások 50 százalékában, az iskola döntése alapján tarthatnak. Módosulásnak számít továbbá, hogy a jövőben a kormány határozza meg, a felsőoktatási intézménybe történő felvételhez mely érettségi tárgyból vagy tárgyakból kell emelt szintű vizsgát tenni.
   
A 2010/2011-es tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet szerint a szeptember 1-jén kezdődő és június 15-ig tartó tanév 183 tanítási napból áll. Az őszi szünet október 30-tól november 7-ig, a téli szünet december 22-től január 2-ig, a tavaszi szünet április 21-től 26-ig, míg a jövő nyári szünet június 16-tól augusztus 31-ig tart. Az első félév szorgalmi időszakának vége január 14-én lesz, ezen a napon zárják le a tanulók első félévi jegyeit, a bizonyítványokat pedig legkésőbb január 21-én osztják ki. Az utolsó évfolyamon tanuló középiskolások utolsó tanítási napja április 29-én lesz.
   
Az írásbeli érettségi vizsgákat május 2. és 23. között rendezik, június 2. és 8. között az emelt szintű, június 14. és 28. között pedig a középszintű szóbeli vizsgákat tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!