Shakespeare a házban

2019.04.04. 14:45

Szentivánéji álom tündéri prikulicsokkal

Két utánpótlás csoporttal közösen mutatja be ma és szombat este William Shakespeare klasszikus vígjátékát a Szabad Színház.

Majer Tamás

Három színjátszó generáció összjátékából kerekedik ki egy egész

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Anno – több mint tíz évvel ezelőtt – egy Kortárs Művészeti Fesztiválra rendezte meg Nagy Judit a Szentivánéji álom című darabot a Szabad Színház aktuális társulatával. Most visszaemlékezve elmesélte nekünk, a nem értés volt akkor az oka a színre­vitelnek. Hogy is van ez? Mint mondja, a színházcsinálók között népszerű színre vinni a „Szent­ivánéjit”, de nem mindegyik verzió válik érthetővé a közönség számára. Sok rafinéria, huncutság fért bele az angol szerző drámájába… A színház a színházban jelenet is nagy nézői figyelmet, ügyes színészi interpretációt igényel.

Nagy Judit szerint az elő­adásuk erénye – a visszajelzések alapján – éppen az érthetőség. Úgy húzták meg Arany János fordítását, hogy az segítse a befogadást.

Három színjátszó generáció összjátékából kerekedik ki egy egész
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Így talán nem is csoda, hogy az előadás mostani változatában könnyen megtalálta a középiskolások és gyerekek helyét. A szerelmeseket – Hermiát, Lysandert és a többieket – a fiatalok, a Vasvári Színpad színjátszó, a kistündéreket pedig a gyerekek, a hét–tíz éves prikulicsok játsszák. Tudják, négy éve működik a Szabad Színház berkein belül az utánpótlás csoportként is nyugodtan elismerhető Prikulics Gyermekszínház. A mesterembereket, illetve Oberont és Titániát pedig a Szabad Színház színészei testesítik meg.

A vasvárisokra visszatérve: társulatuk nem olyan régen önállóan is játszotta a darabot.

A 19.30-kor kezdődő elő­adások helyszíne csütörtökön és szombaton egyaránt A Szabadművelődés Háza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában