ötéves kapcsolat

2019.05.18. 16:30

Szent Lászlótól Nemecsekig – Nagyvárad vendége volt a Vörösmarty Színház

A társulat A Pál utcai fiúk musicalt mutatta be a partiumi városban, amely a századfordulón a magyar kulturális élet egyik központja volt.

Majer Tamás

Szerették a székesfehérvári színház előadását a nagyváradiak Forrás: Vörösmarty Színház

A fehérvári teátrum a Minden Magyar Majálisa névre büszke eseményen szerepelt. A nagyváradi vár színpadán „csomagolták ki” a grundot, játszották el a Molnár Ferenc klasszikus ifjúsági regényéből készült zenés átiratot, amelynek szerzői Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián. A Minden Magyar Majálisa a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) fő szervezésében holnap záruló, kéthetes XXVIII. Festum Varadinum rendezvénysorozat része volt. A programfelelős Czvikker Katalint örömmel töltötte el a fehérváriak újbóli vendégeskedése.

Ötéves a kapcsolat a Vörösmarty és Szigligeti Színház között

– Idén ünnepeltük ötéves kapcsolatunkat a Vörösmarty Színházzal – emlékeztetett Cvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója. – 2014-ben működtünk először együtt. Szent László koronázási szertartás­játéka kapcsán kezdtünk el együtt gondolkodni és így virtuálisan hidat építeni a két város között – folytatta. – Nagy is a távolság, de mégsem az! Nagyon hasonlóan gondolkodunk, és hasonlóak a céljaink is. Sokat jelent nekünk a fehérváriak vendégjátéka, a nagyváradi közönségnek mindig érdekes egy újabb gondolat, szellemiség megjelenése – nyilatkozott a kulturális szakember.

– A magyar királyok ősi városából érkeztünk Szent László városába, és bár ezt a két várost, Székesfehérvárt és Nagyváradot évszázadok kötötték össze, majd választották el egymástól, az utóbbi néhány évben a Szigligeti Színház és a Vörösmarty Színház tovább ápolja ezt a hagyományt, ezt a kapcsolatot – vélekedett Szikora János, a fehérvári színház igazgatója. – Évek óta már, szinte rendszerré is vált, hogy a nagyváradi Szigligeti Színház színészeinek tapsolhatnak Székesfehérváron, és fordítva, hogy a mi színészeinknek tapsol a nagyváradi közönség – örvendezett a rendező.

Szerették a székesfehérvári színház előadását a nagyváradiak Forrás: Vörösmarty Színház

Nemrég, április elején Heltai Jenő Naftalin című vígjátékát mutatta be Fehérváron a partiumi társulat.

– Fantasztikus ez az együttműködés és hogy ez a kapcsolat Szent Lászlótól most elért Nemecsek Ernőig – adjuk vissza a szót Szikora Jánosnak –, ez lehet ugyan egy szóvicc, lehet egy különös paradoxon, de ma már azt kell, hogy mondjam, hogy Nemecsek Ernő is egy történelmi figura, csak ő egy metafora. Egy virtuális figurája a szerencsétlen, kisemmizett embereknek, akik az életüket adják valamiért, adott esetben a grundért, vagy talán a hazájukért, vagy talán a nemzetiségükért – morfondírozott a színház­igazgató. – Ma, a nagyváradi előadás során mindenki érezte, hogy ez a történet nem egyszerűen Molnár Ferenc ifjúsági történetének adaptációja, hanem egy történelmi metafora, amelynek gyökere évszázadokra nyúlik vissza, ennek is volt köszönhető, hogy az embereket ilyen mélyen megfogta – érvelt.

A Vörösmarty Színháztól kapott tájékoztatás alapján ősszel ismét látható lesz Székesfehérváron A Pál utcai fiúk dalokkal felturbózott változata, Keszég László rendezése. Boka Jánostól tanulhatunk megbocsátást, Nemecsek Ernőtől hősiességet, s ismét láthatjuk, ahogy a vörös­ingeseket homokkal tömik ki a jófiúk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!