Kultúra

2017.08.03. 14:50

A rendező szerint sokat lendíthet a Seuso-ügyön a filmje

BUDAPEST-FEHÉRVÁR A régészeti és bűnügyi talányokkal egyaránt rendelkező Seuso II. című dokumentumfilmet vasárnap este tűzi műsorára a Duna World csatorna. Ebből az alkalomból nyilatkozott lapunknak Dézsy Zoltán rendező, szerkesztő-riporter.

Tóth Sándor

A szóban forgó film korábbi részét, a Seuso-kincsek rejtélyét pont 20 éve, 1997-ben mutatta be a Magyar Televízió. A késő római kori ezüstkincs jelenkori történetét feldolgozó és annak kriminális hátterét boncolgató nyomozás folytatásáról szóló alkotását Dézsy Zoltán Székesfehérváron mutatta be először a múlt év tavaszán. Az akkor már jelzett televíziós premierre több mint 15 hónapot kellett várni az érdeklődőknek. Vajon mi lehetett ennek az oka?

- A film tavaly áprilisi mozipremierje után az MTVA kezében volt a döntés a tévés bemutatóról. Logikus volt, hogy szélesebb körben majd akkor mutatják be, amikor a jelenleg ismert teljes Seuso-kollekció itthon lesz. Ez júliusban megtörtént, s tulajdonképpen erre az alkalomra készült a film - mondta el a rendező munkatársunknak.

Fehérvár után Budapesten és több városban levetítették a Seuso II.-t. Dézsy szerint mindenhol egyértelmű volt a nézők reakciója: szeretik a történetet, kíváncsiak rá.

- Rengeteg kisebb-nagyobb bejelentést kaptam - közölte a filmes. - Ezeket akkor is ellenőrzöm, ha kevés az esély arra, hogy újabb, eddig lappangó Seuso-tárgy kerüljön elő. Vasárnap például lementem Tibolddarócra egy római kori mécses hírére.

A Seuso II. vetítésein nem egyszer neves emberek is megfordultak. Közéjük tartozik a fehérvári kötődéssel rendelkező Kubik Anna színművésznő és az ősomegás Benkő László zenész.

- Az MTA Filmklubjában tartott vetítésen éreztem igazán a téma erejét: csapatostul jöttek a nézők - több mint 550-en voltak. Az akadémia díszterme mellett meg kellett nyitni a második termet. Mindenki végignézte a 90 perces produkciót, majd maradtak a beszélgetésre. Alkotót ennél nagyobb siker nem érhet.

A film stábja a tavalyi székesfehérvári premieren, balról a második a rendező, Dézsy Zoltán
Fotó: archív

Vajon mennyiben lesz más a televíziós Seuso II., mint a Fehérváron bemutatott? - kérdeztük a rendezőt.

- Minimális a változás: behatárolhatatlanná, felismerhetetlenné tettünk egy amúgy névtelen karaktert. Jobb így, a jelenség a fontos - hallhattuk Dézsy Zoltántól. Nyilvánvalóan arra a fehérvári milliárdosra gondolt, aki állítólag sokat tudhat az ezüstkészlet tárgyairól, de a tévés változatban már a földrajzi illetőségére sincs utalás. Ugyanis sem az állítás, sem az ellenkezője nem erősödött meg azóta.

- Szerintem a film sokat lendíthet az ügyön, eddig is csak a nyilvánosság volt az egyetlen, amely megakadályozta, hogy az ezüstlelet eltűnjön végleg egy széfben. A lelőhely, Kőszárhegy eddig is tudvalevő volt, de a gyilkos megnevezése az eltelt közel negyven év miatt szinte lehetetlen - hiába vannak egyértelmű adatok. Egyelőre több verzió látott napvilágot a kincs rejtési és lelőhelyeire - amelyről rövidesen ismét hírt adunk -, de előkerülhetnek az asztali szerviz még eddig lappangó darabjai.

- A film és az ezüstlelet utóélete ma is foglalkoztat. Harmadik részt nem tervezek, úgy érzem, a Seuso II. dramaturgiailag kerek, nincs mit hozzátennem. Ettől függetlenül mindig bizakodom, hátha valakiben feléled a lelkiismeret, s előad egy újabb tárgyat. Mert lenni kell még sok darabnak valahol - Optimista vagyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!