Kultúra

2017.07.17. 14:51

Most megnézheti a fehérvári repülés történetét

A Városi Levéltár és Kutatóintézet és az Albatrosz Repülő Egyesület rendezett 100 éves Székesfehérvár repüléstörténete címmel tablókiállítást a Fehérvári Civil Központban.

Laci Patrícia

A tablókon nyomon követhetik a látogatók a fehérvári repülőélet történetét: olvashatnak például a kezdetekről vagy éppen a sóstói repülőgép-üzemről és repülőtérről.

Az Albatrosz Repülő Egyesület képviseletében Ládás Károly elmesélte nekünk, hogy a tablókiállítás mellett még egy másik tárlat is megtalálható a helyszínen, azonban azt csak 15 órától 18 óráig látogathatják ingyenesen: a teremben régi tárgyak, fotók, makettek, ejtőernyők, gégemikrofon, fekete doboz, sőt, még egy repülőgép szimulátor is található, amelyet bátran kipróbálhatnak az érdeklődők.

Ládás Károly megemlítette, rengeteg tárgyuk van, amelyet kiállítanának. Hiányolta, hogy nincs egy repülőmúzeum a királyok városában, s reméli, a Börgöndi repülőtérnél ki tudnak majd alakítani egy állandó kiállítást.

Érdekesség, hogy pont a tárlat indulása előtt egy nappal, július 16-án volt a 86. évfordulója annak, hogy kényszerleszállást hajtott végre az első két magyar óceánrepülő, Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor Felcsút és Csákvár között. Ládás Károlytól megkérdeztük, hogy a tárlat időpontját az előbb említett eseményhez időzítették-e, de kiderült: ez csak a véletlen műve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!