Kultúra

2010.09.14. 12:39

Sophia Loren japán művészeti díjat kap

FMH - Sophia Loren világhírű olasz színésznő, valamint más olasz, német és japán alkotók részesülnek idén a Praemium Imperiale japán művészeti díjban, amelyet a "művészet Nobel-díjaként" emlegetnek.

MTI

A kitüntetést öt kategóriában adják át, a díjazottak nevét kedden jelentették be.
Sophia Loren mellett a díjazottak között szerepel a fény és a terek festőjeként méltatott olasz Enrico Castellani, valamint a virtuóz repertoárral rendelkező, szintén itáliai zongoraművész, Maurizio Pollini.
Szintén díjazzák a német szobrász Rebecca Hornt, illetve Ito Tojo japán építészt. Horn első nőként kapott önálló kiállítást a New York-i Guggenheim Múzeumban, munkái a szobrok mellett a filmektől a performanszokig és az installációkig terjednek, a díjat "iránymutató határátlépéseiért" kapja. Ito Tojót építészeti munkássága mellett az általa képviselt filozófiáért is dicsérik.
A Praemium Imperiale-díjat öt - a festészet, a szobrászat, a zene, az építészet és a film vagy színház - kategóriában adják át 15 millió japán jen (mintegy 40 millió forint) kíséretében. A díjátadó ceremóniát október 13-án Tokióban tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!