22°
11°

Shakespeare-inspiráció és a Reformáció-szimfónia

Székesfehérvár - A Drahos Béla vezényletével fellépő Alba Regia Szimfonikus Zenekar hangversenye zárta kedd este a Filharmónia-bérlet idei sorozatát a Vörösmarty Színházban.

A koncert műsorát Felix Mendelssohn-Bartholdy zenéjének szentelték a szervezők. Az ellentétek jegyében: az első részben a népszerű Szentivánéji álom-kísérőzene szvitváltozata, a szünet után a viszonylag ritkán hallható  5. Reformáció szimfónia (D-dúr, op. 107) csendült fel.
Mendelssohn minden bizonnyal egyik legtöbbet játszott  mesterműve, a Szentivánéji álom-nyitány 1826-ban keletkezett, természetesen Shakespeare inspirációjára. E varázslatosan szép zene hallatán alig hihető: a komponista mindössze 17 éves volt megírásakor… Éppen 17 évvel később, 1843-ban azután visszatért a témához, egy potsdami előadás számára megkomponálva a Szentivánéji álom teljes kísérőzenéjét. A nyitány mellett további tizenhárom tételt tartalmazó mű előadásában énekes szólisták és kórus is részt vesznek, ám a csak zenekarra írott tételekből tetszés szerint lehet további, hangversenyelőadásra szánt szviteket összeállítani. 

Ilyen válogatást hallhattunk most is: a Nyitányt a Scherzo (Mendelssohn tündér-zenéinek egyik legpompásabbja), az Intermezzo, a Notturno és a felülmúlhatatlan népszerűségű Nászinduló követte. Szépen sikerült előadásban, teszem hozzá rögtön: a nyitány kissé megbillenő nyitóütemei után az összjáték színvonala nagyot javult, s a pontosság ezúttal nemcsak a hangok eljátszására, de a karakterek, egy-egy jellegzetes mendelssohni hangütés és szín visszaadására is vonatkozott. Mind a vonós-, mind a fúvós-szólamok szép megoldásokkal járultak hozzá az igen jól fogadott produkcióhoz. Egyetlen megjegyzés: jóllehet ez a szvitforma  nem a teljes kompozíció, mégis indokolatlannak tartottam a tételek között a hallgatóság részéről a tapsot, a zenekar részéről a fúvósszólisták vagy teljes hangszercsoportok felállítását, ezáltal az atmoszféra megtörését. Mindennek megvan a helye: a záróakkord után lehet tapsolni s lehet megköszönni azt. De addig hadd legyen a zene az úr!

A szünet után felhangzó Reformáció-szimfónia 1830 nyarán keletkezett, a nagy teológus, Melanchton 1530-as Augsburgi Konfessziójának, a reformáció kiáltványának megjelenésére emlékezve. Bemutatójára 1832-ben került sor, ám  csak jóval a zeneszerző halála után, 1868-ban jelent meg nyomtatásban a mű (innen a megtévesztően magas opusszám!). Az ünnepi alkalomra két idézet, a nyitótételben a magas vonósok éteri fényében fürdő, később Wagner Parsifaljában is kulcsszerepet kapó úgynevezett drezdai Ámen-motívum (erre a dallamra énekelték az evangélikus liturgiában az Ámen szót), a fináléban pedig a híres Luther-korál, az Erős vár a mi Istenünk utal. A végeredmény azonban (s ezt már a kortársak sem látták másképpen) egy súlyos, a szép melódiák mellett a nagy Bach-korálfeldolgozásokat idéző, olykor sűrű szövésű  polifón szövetet mozgató, bizony nehezen érthető kompozíció lett, melynek értékeit csak többszöri meghallgatásra fedezzük fel. A zenekar rendkívül korrekt módon haladt végig a partitúrán, minden részletével elszámolva, ám a kompozíció eredendően problematikus voltán segíteni értelemszerűen most sem tudott. A zene reprezentatív voltát mindazonáltal megfelelően visszaadó tolmácsolást erős tapssal köszönte meg a teltházas közönség.


Legolvasottabb

1
Halálos vonatgázolás Gárdonyban (frissítve!)
2
Fának hajtott egy személyautó Pákozd és Sukoró között
3
Három sérültje van a Budai úton történt balesetnek
4
Székesfehérvár akkor és most – Piac tér
5
A jövő év közepén kezdik az építését a fedett arénának Fehérváron
avatás
Átadták a Zentai Magyar Kamaraszínház új termét
Európa Liga / 25 perce
Pontokat vesztett a Milan és a Dinamo Kijev
Mindkét csapat döntetlent játszott.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *HOMAI LÁSZLÓ* *kislángi lakos* 57 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 25-én 11 órakor lesz a kislángi római katolikus temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik elkísérik és fájdalmunkban bármilyen formában osztoznak. Gyászló család
/"Küzdöttél, de már nem lehet, A csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, kit elfelejtenek, Örökké él, akit nagyon szerettek."/ Mély fájdalomal tudatjuk, hogy *KALESZDORFER JÓZSEFNÉ* *Kati néni* életének 90. évében csendesen elhunyt. Temetése 2017. október 21-én, szombaton 11 órakor lesz a dinnyési temetőben. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy *OZSVÁTH MIKLÓS* *volt BM főhadnagy (Rugó) és minőségellenőr az Ikarusban,* 2017. október16-án eltávozott közülünk. 80. évét megosztotta feleségével, Erzsivel, lányával, Zsuzsival, vejével, Jocóval, két unokájával, Diánával és Zsanettel és sok-sok barátjával. Temetése a szabadbattyáni katolikus temetőben lesz október 22-én 12.30-kor. Szeretettel várunk mindenkit a szertartás után a Pokol Pincébe.
/"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *IMRE JÁNOS* *seregélyesi lakos* 58 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 21-én 15 órakor lesz a seregélyesi református temetőben. A gyászoló család
Soponya / 2 órája
A kézmosás világnapja az iskolában
V. Varga József
Elitbajnokság / 2 órája
A legjobb hazai utánpótlás öttusázók bizonyíthattak a bajnokságon
Horog László
Európa Kupa / 2 órája
Jobb volt a Herzliya – A fehérvári tréner szerint a védekezésen múlt
Horog László
Erste Bank Eishockey Liga / 3 órája
Rettentő nehéz lesz a Fehérvár AV19 jégkorong csapatának
Ferencz Balázs
Dunaújvárosi Kohász KA / 3 órája
Fájó fiaskóba szaladtak a Dunaújváros kézis lányai
Ferencz Balázs
Fehérvári Titánok / 3 órája
Többet kell tenni a Fradi ellen
Káldor András