Kultúra

2013.03.06. 14:49

Riszál, grasszál, kaszál - Mirandolina a színházban

Székesfehérvár - Női irigység és sóvár férfivágy kíséri Tóth Ildikót, amerre csak jár mostanában. Ő pedig Mirandolina bőrébe bújva a Vörösmarty Színházban éppen ezt a remek komédiát próbálja.

Kocsis Noémi

A nők irigységgel, a férfiak vágyódással kísérik, de a szemét senki sem tudja levenni róla. Ő Mirandolina, Carlo Goldoni híres darabjának címszereplője. A XVIII. század közepén alkotó olasz komédiaírónak életében sokszor meggyűlt a baja a női nemmel: hogy csak egyetlen példát említsünk, még egyik fiatalkori lakhelyéről, a szép Paviából is kicsapták, a város hölgyeiről írt, maróan csípős, igencsak szatirikus hangvételű versikéi miatt.

Ügyvédként végez, de vándoszínésznek szökik, később XV. Lajos lánytestvérének tanítja a taljánok nyelvét, s mindeközben hihetetlen életművet, 120 komédiát alkot. Nem csak magát a műfajt, de a színház nyelvezetét is megújítja. A fogadósnő, vagy Mirandolina című, 1753-ban szerzett darabjának szokott magyar fordítói - Magyarósi Gizella, Barna Imre - után a közelmúltban Sediánszky Nóra dramaturg ültette át magyarra a kikapós fogadósnő történetét. Nemcsak fordította, de dramaturgként is gondozta a szöveget a Radnóti Miklós Színházban, ahol 13 évvel ezelőtt ment a darab.

A rendező most Valló Péter, Mirandolinát Tóth Ildikó alakítja. Mint előzetesen megtudtuk, a darab aktualitását a még mindig dívó szinglihullám keltette következményekben érhetjük tetten: Valló Mirandolinája igazi mai szingli, akit hiába vesznek körbe a "csorgó nyálú hímek", ő gyakorta elgondolkodik azon, szüksége van-e pasira egyáltalán?...

A főbb férfiszerepeket Hirtling István, Szabó Győző, Quintus Konrád, Sághy Tamás alakítja. Az ő szíveiken grasszál át a szép címszereplő. Igaz, nem függ a férfiak pénztárcájától, önálló és céltudatos, le is kaszálja őket éles nyelvével, határozottságával. Premier a Csajos nap estéjén!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!