Kultúra

2017.07.20. 17:50

Beköltözik az irodalom is - A Fejér Megyei Levéltárban több program lesz a literatúra jegyében

SZÉKESFEHÉRVÁR - Többször megnyitná a szépen felújított belső udvart, s ott több rendezvényt - főleg irodalmiakat - szervezne a megyei levéltár, erről mesél Czetz Balázs igazgató és a programok koordinátora, Czinki Ferenc.

Kocsis Noémi

A kortárs magyar irodalom helyi kedvelői eddig jobbára az Új Magyar Képtárba mentek, ha kedvenc írójuk-költőjük felolvasóestje érdekelte őket, de igen hamarosan új intézménnyel bővül a literatúraélvezet helyszíneinek amúgy sajnálatosan nem túl bőséges sora. A már meglévő kávézók, képtárak mellé e tekintetben ugyanis felsorakozik a Fejér Megyei Levéltár is.

A Kossuth utcai gyűjtemény és kutatóhely udvara ugyanis különösen alkalmas ilyen programokhoz, a közönség is szereti - jó visszajelzéseket kaptak erről a Múzeumok Éjszakáján, mondja az igazgató-főlevéltáros. Czetz Balázs azért viszonylagos nyitottságról beszél, hiszen szakmai intézményként elsősorban a levéltári feladatokat és a kutatómunkát kell szolgálniuk, kiállításaikat sem mindennaposnak szánják, ám az irodalom és alkalmanként a zene kivételt jelent.

A Czinki Ferenc által rendezett helyi irodalmi események például átköltöznek az Új Magyar Képtárból. Czinki kétkötetes szerző, jelenleg a levéltár kommunikációjáért felel, irodalmi programsorozatán kialakult a törzsközönség, így van mire alapozni. Bár a levéltár a korábbi években nem próbálkozott nyári rendezvényekkel, ezen is változtatnának: július 27-én este rögtön használatba is veszik az udvart az irodalom- és sörbarátok, a két jeles szegmenst ötvöző eseményen.

Czetz Bslázs igazgató az intézmény emeletén lévő festett családi címerablakoknál, amelyek az épület ékei
Fotó: Molnár Artúr

Ezen két kötetet és szerzőt bemutatnak, egy balatoni sörfőzde pedig alkalmi kóstolót kanyarít a felolvasóesthez. Ez az este egyben az aznapig nyitva tartó, többször meghosszabbított retrókiállítás záróakkordja is lesz az intézményben.

- A bor tematikába is igyekszünk majd belekóstolni - mondja Ferenc, később, nyár végén ilyen szerzői estet is terveznek. Hozzáteszi: ősztől pedig több helyszínen az eddigi legsűrűbb-legváltozatosabb irodalmi évadot szeretné tető alá hozni a városban. Részben a levéltár teteje alá is - de korábbi helyszíneken is találkozhatunk a kínálat elemeivel. Ősszel leginkább talán a II. FIN-en, azaz a Fehérvári Irodalmi Napokon, szeptember 27. -október 1. között.

A levéltár éves programjában egyébként megtaláljuk a hagyományos konferenciát (novemberben, az idén 500 éves reformáció tiszteletére), s a kötetbemutatót is. Az ország többi megyei levéltárához hasonlóan ugyanis a Fejér megyei munkatársai is feldolgozzák a reformáció idevágó dokumentumait.

Ahogy az I. világháború veszteséglistáját összegző megyei hősi halotti adatbázist is létrehozzák. A munka várhatóan az év végén zárulhat, 2018-ra minden megyei intézmény összeállítja a maga adatbázisát, amelyből a tervek szerint kialakul egy országos, kereshető dokumentációs tár.

- Mi itt kicsit tovább megyünk, mert a II. világháború helyi veszteséglistáját is összeállítjuk, s ugyanígy 1956-ét - mondja Czetz Balázs. Az idei, szeptemberi közepi Kulturális Örökség Napjain is készülnek egy egyelőre formálódó eseménnyel: Újvidékről egy tematikus tárlatot terveznek elhozni, melynek dokumentumai a Bánságban több mint 140 évig uralkodó és tevékenykedő Csekonics-család történetét tárják az érdeklődők elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!