Kultúra

2017.06.02. 18:55

Poppeia Sabina tengerparti villája - Fehérvári kamarakiállítás

A vulkáni hamu 79-ben négy virágzó települést temetett be.

Gábor Gina

A nagy kikitőváros, Pompeji mellett elpusztult Herculaneum, Stabiae, Oplontis is. A Gorsiumban látható, a nápolyi múzeum gazdag ókori leletanyagát felvonultató kiállítás mellett a fehérvári Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében egy kis kamaratárlat mutatja be fotókkal, dokumentumokkal a feltárások tapasztalatait a kisebb településeken is.

A kiállítás kedvcsináló, hogy a közönség felkerekedjen a táci Régészeti Parkba. Hát még, ha Nádorfi Gabriella régész kalauzol bennünket - mi is éltünk a lehetőséggel, és részt vettünk a múzeum programján.

- Azért rendeztük meg ezt a fehérvári kamarakiállítást, hogy olyan fontos információkkal egészítsük ki a nápolyi múzeum anyagát, amire Gorsiumban kevésbé nyílik lehetőség. A fotókon kívül korabeli ókori szerzők szövegeire támaszkodva mutatjuk be, mi is történt valójában 79. augusztus 24-én.

Volt szemtanú is - ezért aztán az ókori forrásokból tudjuk, mi történt - mondta Nádorfi Gabriella. Valóban, Plinius Secundus levele érzékletesen írja le, miként kezdett el hullani a hamueső, és miként mentette a nagybátyja a bajba került embereket, míg végül Plinius nagybátyját is megölték a felszabaduló mérges gázok.

A Szent István Király Múzeum tárlatvezetésekkel és előadásokkal igyekszik közelebb hozni az ókor világát, és megismertetni a közönséget a Pompejiben és környékén feltárt leletekkel. A kis képen: Nádorfi Gabriella kalauzolta a látogatókat   Fotó: Igari Balázs

Emellett Cassius Dio történetíró is hiteles képet fest a Vezúv kitöréséről, annak következményeiről - bár ő kissé kiszínezi az elbeszélést. A terület - a Nápolyi öböl, azaz Campania - a leggazdagabb itáliai vidékek közé tartozott: termőföldjéről híres, nagyszerű bortermelő vidékként ismert, amelynek jellegzetes terméke, a halszósz egész Itáliában keresett volt.

Ez a gazdagság látszik a településeken is, erre utalnak az ásatási adatatok, a feltárt pompás villák - mesélte Nádorfi Gabriella, aki arról is beszélt, hogy a vulkáni hamu maga alá temette ezeket a városokat. Mindez nagyon fontos momentum, hiszen a hamu alatt megmaradtak a tárgyak, a falfestmények - mindaz, amiből a rómaiak életmódjára lehet következtetni.

Nádorfi Gabriella azt mesélte, fantasztikus élményben volt része, amikor ottjárva láthatott egy épségben maradt, a hamutól megtisztított falfestményt a lakóház egyik felében, a másik oldalon pedig még ott volt az óriási hamuréteg...

Nos, a hatalmas Pompejit és közösségi tereit megismerhetjük Gorsiumban, ám a környező kis településekről inkább a fehérvári tárlaton tájékozódhatunk. Herculaneum valamivel kisebb volt, mint Pompeji - onnan is nagyon sok érdekes tárgy került elő: egyik-másik látható Gorsiumban is. Stabiae a gazdag római polgárok tengerparti üdülőhelye volt, pompás, elegáns villákkal, amelyeket a hamu teljesen betemetett.

Oplantis szintén tengerparti városka, ami arról híres, hogy ott állt hajdan Nero császár második felesége - a feljegyzések szerint szép, de igen gonosz - Poppeia Sabina villája. A villa már évekkel a Vezúv kitörése előtt (62-ben) megsérült egy földrengésben - ezért senki sem lakta.

A feltárások a 19. században kezdődtek, és máig tartanak. A szakemberek nincsenek könnyű helyzetben, mert akadnak falfestmények, amelyeket megtisztítottak, de nem emeltek le a helyükről - állapotuk pedig egyre romlik. Így még ezek állagmegőrzésével is foglalkozni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!