Kultúra

2017.03.22. 19:01

Figyelemfelkeltő akcióval invitálták a látogatókat a Pompeji kiállításra

Székesfehérvár - Füst gomolygott, zene és ének hallatszott a Fő utcán: a Ciszterci gimnázium diákjai és a múzeum munkatársai flashmobbal hívták fel a figyelmet arra a nagyszabású kiállításra, ami szombaton nyílik meg Tác-Gorsiumban, a régészeti parkban.

Gábor Gina

Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában címmel március 25-én, szombaton, 14 órától látogatható az a kiállítás, amelynek tárgyai a nápolyi múzeumban őrzött anyagból valók. A Szent István Király Múzeum látványos kiállítására tegnap a Fő utcán Cser-Palkovics András polgármester, Kulcsár Mihály, a múzeum igazgatója és Nádorfi Gabriella régész invitálta a közönséget.

Rudner József és Szabó Róbert a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai az utolsó simításokat végzik Gorsiumban, a készülő kiállításon. A nápolyi múzeum kincseit először Szegeden állították ki, onnan érkezett a 102 tárgy Tácra. A két szegedi szakember hetekig dolgozott azon, hogy a régészeti park látogatóközpontjában láthassuk, milyen is volt az élet Pompejiben, a virágzó római városban Fotó: Molnár Artúr

Közismert, hogy a Vezúv kitörése miatt 79-ben néhány óra alatt eltűnt a föld színéről a virágzó város, Pompeji. A vulkáni hamu azonban egyúttal konzerválta is a romokat: hihetetlen épségben maradtak meg a tárgyak, amelyek vallanak a római életformáról, kultúráról, szokásokról.

A 16. század végén a Sarno folyó szabályozási munkálatai közben találtak rá az első falmaradványokra, majd 1748-ban kezdődtek el az ásatások. Pompeji ma Olaszország híres turisztikai célpontja, a világörökség része.

Flashmobbal hívták fel a figyelmet a nagyszabású kiállításra Fotó: Simon Erika

Az igen gazdag leletanyagból 102 tárgyat - a romváros anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeum jóvoltából - nemrégiben Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban mutattak be. Most ezek a tárgyak átkerültek Tácra, a Gorsium régészeti parkba, hogy a tavaly megnyílt látogató központban ideiglenes tárlaton láthassa a nagyközönség.

Hetek óta készül a kiállítás, a falakat pompeji vörösre festették: szobrok, falfestmények, bronz használati tárgyak révén ismerhetjük meg a város politikai életetét, fürdőkultúráját, a színházak, a bordélyok világát, a szórakoztatást szolgáló gladiátorok sisakjait, vértezetét, a korabeli orvoslást és eszközeit...

A tegnapi sajtótájékoztatón arról is hallhattunk, hogy szombatra elkészül a régészeti park új, állandó kiállításának első üteme is, ami Gorsium történetét a markomann betörésig mutatja be. (Érdekesség, hogy amikor Pompeji már virágzó város volt, Gorsium területén épp hogy kezdtek letelepedni a rómaiak.) De az is elhangzott, hogy a táci kiállításhoz egy fehérvári tárlat is kapcsolódik: a Fő utcai múzeumépületben mutatják be a Vezúv által betemetett római kori városok történetét, térképek segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!