Kultúra

2017.03.10. 08:34

Érkezik a pompeji anyag, alakul a nagyszabású tárlat Fehérváron

Székesfehérvár – Március 25-re tervezik a nagyszabású Pompeji kiállítás megnyitóját a Gorsium Régészeti Parkban. Az anyag a hét végén érkezik.

Bokros Judit

Amint arról már írtunk, a Szent István Király Múzeum az idén több jelentős, országos érdeklődésre számot tartó kiállítást szervez. Ezek egyike a hamarosan, március végén megnyíló Pompeji – Élet és halál a Vezúv árnyékában című tárlat, amely az egykor virágzó város katasztrófáját, az ott élt emberek életét, mindennapjait, kikapcsolódási szokásait, a gladiátorok világát mutatja be.

Fotók: Szegedi Móra Ferenc Múzeum

A kiállítás törzsanyaga a Vezúv által 79-ben elpusztított romváros feltárásának anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezett Magyarországra. A tárgyakat tavaly mutatták be a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, onnan érkeznek hozzánk – mondta el Nádorfi Gabriella régész. 

A 102 tárgyból álló kollekció a hét végén kerül Gorsiumba, ahol már elkezdték a kiállítótér kialakítását. Nyílik továbbá egy állandó kiállítás is, amely a régészeti park történetét mutatja be az első ütemben a markomann háborúkig.



A gorsiumi mellett a Fő utcai Rendházban ugyancsak lesz egy tárlat, ez a Vezúv által eltemetett négy várost - Pompei, Herculaneum, Stabiae, Oplontis - mutatja be, antik szövegek, térképek segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!