Kultúra

2009.04.06. 02:28

Parasztkomédiázók Ercsiben

Ercsi - Vérbő parasztkomédiát adtak elő a helyi közönségnek a helyi amatőrök. Elkerülték a buktatókat, viszont rajongásuk a színház iránt akadálytalanul áthatolt a rivaldán a közönségig.

Zsohár Melinda

Népszínmű! Mennyi báj és vaskos humor fér bele, ha értőn, s mennyi túlzás és ripacskodás, ha nem értőn dolgozzák fel! Ercsiben Takács Katalin tanárnő jó érzékkel nyúlt Illyés Gyula Tűvétevők című darabjához, amelyet a népszínművek alkonyán írt a szerző, 1953-ban. Feléleszteni s megújítani szerette volna e műfajt a puszták népének tanult fia, s nem rajta múlt, hogy nem sikerült. 
Elszállt a dolog fölött az idő, bár a múlt hétvégi ercsi-béli előadáson úgy tűnt, mégsem. A teltházas nézősereglet nem a helyieknek járó rokonszenv okán nevetett hálásan a poénokon, s tapsolt hosszan, hanem mert tetszett nekik, amit láttak. A rendező Takács Katalin az általános iskolában tanít több évtizede, a Pannon Egyetem végzős hallgatója színháztörténész, dramaturg és rendező szakon, s a fővárosi Új Színházban rendezi meg vizsgadarabját - profikkal. A lelkesedésen túl tehát tudás, tapasztalat és szakmai muníció birtokában irányította helyi alkalmi társulatát, amelynek tagjai többször bemutatkoztak Ercsiben. Ezúttal a Tűvétevők komédiájában, s az amatőrök nem amatőr módon szerepeltek. 
Az egyetlen tűjét kereső gazdáné, Bratkovicsné Feir Krisztina köztisztviselő, a gazda Conti Róbert műszerész, eredetileg rockzenész és színházszerelmes. A darabbeli nászasszonya, Continé Ivanov Jutka az életben a felesége, csakis ezért ölelgethette oly önfeledten és pimaszul a csinos asszonyt; ezen jót mulatott az őket ismerő közönség. Takács Katalin fia, Pap Dániel animátorfilmes, gyermekkora óta szörnyekről álmodik, rajzol, s oly meggyőzően alakította a mulya, málé vőlegényt, ahogyan csak az képes, aki nem mulya és nem málé! A főbb szerepekben Adolf Mónika, Bíró Gergő, Papp Zoltán, Czakó György alakítottak még híven. Kis szerep jutott a hagyományőrző, lófarkas hajviseletű Novák Joakimnak, aki elmondta, hogy dédapja, Novák József a Sina báró vincellérjeként teljesített szolgálatot Ercsiben, a magyar történelmet pedig Takács tanárnő szerettette meg vele. A színjátszás és művészet iránti rajongás sok forrásból táplálkozhat. Ez is a misztérium része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!