Kultúra

2017.01.29. 14:04

Pálinkák és lekvárok, hazai ízekben

Tabajd – Kézműves, házi készítésű pálinkák és lekvárok, dzsemek versengése és kóstolása zajlott a téli hidegre időzített hétvégén.

Zsohár Melinda

Az elmúlt nyáron kevesebb gyümölcs érett, így az asszonyoknak és a férfiaknak is kevesebb főznivaló jutott. Hagyományosan mégis a hölgyek töltik fel az éléskamra polcait, s az urak hódolnak inkább az alkoholos italok készítésének. A mostoha gyümölcstermő nyár ellenére megérkeztek a Mészöly Dezső Művelődési Házba az elvárt készítmények, Bárányos Csaba polgármester pedig kulturális csemegét is kínált az enni-innivalók mellé. Arany János Toldijából olvasott fel részleteket két fiatal, Magosi Kitti és Horváth Bence, ami dupla öröm volt. Az irodalmi szépség illett a téli hangulathoz, elszoktunk tőle, az idősebbek pedig örültek a fiatalok jelenlétének.

A névtelen befőttes üvegek tartalmát részrehajlás nélkül kóstolgatta a szakértő zsüri Hartmann Gyuláné elnökletével, lekvár és dzsem kategóriában versengtek az ízek egymással. A pálinkák szakszerű bírálatára a szári Balogh Krisztián főzőmestert és édesapját, Balogh Józsefet kérte fel Bárányos Csaba, mint tavaly. Kérésre és négyszemközt szívesen elmondta a főzetőnek a hibákat is Balogh Krisztián, az új szemlélettel sokkal finomabb nedűk készülnek manapság, mint a hajdani kerítésszaggató rettenetek.

Pintér István pálinkáival - sütőtökből is főzetett - aratott elismerést, lánya, Setét Gyuláné Pintér Etelka finom lekvárjaival.
Marton Sándorné Somogyi Margit josta lekvárja egyedi különlegesség lett

Fotó: Marczinkó Kitti

Tabajdon a helyi pálinka manufaktúra főzőmestere, Kovács Siklósi Judit kivívta a szakma és a helyiek elismerését munkájával, nem restellik elfogadni tanácsait. Balogh Krisztián leszögezi: lehet jó pálinkát akár kuktával is főzni, de ahhoz nagy szaktudás kell. A modern készülékkel nagyobb az esély, de rossz cefrével az sem tud csodát tenni. Arany minősítést kapott vegyes gyümölcs pálinkájára Setét Gyula, Fodor László őszibarackja, s Berki Sándor szőlő pálinkája.

Az idős Pintér István merészen újított, nagydobosi fajtájú sütőtökből főzetett pálinkát a helyi főzdében. Most első ízben bronz minősítést kapott, mert a magjait és a héját is rajta hagyta a megdarált töknek, s azt el kellett volna távolítani. Ezüstöt ért azonban vegyes gyümölcs főzete, aminek egy részét levendula ágyon, fahordóban érlelve bolondított meg. Ezüstöt kapott Setét Gyula szilvája, bronzot Acsai Imre sárgabarack és alma pálinkája.

Pintér István lánya, a nyugdíjas Setét Gyuláné Pintér Etelka lekvárban és dzsemben jeleskedett, bár Tabajdon ez még hagyomány. A fiatalabb lányok, asszonyok is követik anyáik jó szokását. A dzsem darabos, kevésbé főzött-hámozott formája a lekvárnak, s a divatok ellenére az a finom készítmény, amiben nincs sem fixáló, sem zselírozó anyag.

Aranyat ért Kasziba Csabáné eper és Setét Gyuláné őszibarack dzsemje, Major Istvánné fekete szeder lekvárja. Utóbbi teljesen cukor nélküli, illatos, híg őszibarack lekvárja a mai igényeknek különösen megfelelő. Marton Sándorné Somogyi Margit josta lekvárja készítésének titkát elárulta: fél napot szedte, fél éjjel a végeit csipkedte! A pikáns, savanykás gyümölcsöt kétszer főzi, közben ledarálja, lepasszírozza, a magokat eltávolítja.

Nemcsak helyitermék-verseny volt ez a nap, hangsúlyozta Bárányos Csaba, egy kis téli szolid mulatságnak is szánták a délutánt – mégha nem farsangolásnak is. A Búzavirág dalkör nyugdíjasai énekeltek, Fülöp Etelka finom vacsorát főzött, Ferenczi István elektromos orgonán zenélt. A mozgássérült fiatalember ismeri az érett korosztály ízlését is, szívesen hívják nosztalgia muzsikálásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!