A legnépszerűbbek a tárlatvezetések

2019.06.12. 11:30

Ötezer-hétszázan látogatták tavaly a Múzeumok Éjszakáját

A Múzeumok Éjszakája rendezvényeit idén 11-edszer hirdette meg közösen Spányi Antal megyés püspök és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Sági Zoltán

Smohay András: Az érdeklődők már jelképes összegért is megvásárolhatják a belépésre jogosító karszalagot. Ezen adományok a hátrányos helyzetű tanulók múzeumlátogatását támogatják

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A programsorozat, amely „a város legfontosabb kulturális eseményévé nőtte ki magát”, először csupán négy intézmény összefogásával valósult meg. Azóta – folytatta összefoglalóját a megyés püspök – „26 szervezet vett részt a szervezésben, és a Székesfehérvár Megyei Jogú Város támogatásával megvalósított programokban összesen több mint negyven­ezer látogató jutott maradandó kulturális élményhez”.

Tizenhatan fogtak össze

2019-ben 16 fehérvári és vidéki szervezet fogott össze, hogy közel száz program keretében a látogatóknak minőségi kulturális kikapcsolódást nyújtsanak. Ráadásul ezúttal a pákozdi, a szabadbattyáni és a gorsiumi rendezvények helyszínére is ingyenes buszjáratok közlekednek. Amire fontos ügyelni: a rendezvényeket kizárólag karszalaggal lehet látogatni, amelyek minden helyszínen belépőként, a buszjáratokon pedig menetjegyként funkcionálnak. A hatéves kor felett kötelező karszalagokért az ajánlott minimális adomány összege 200 forint. Az így befolyó összeg a hátrányos helyzetű tanulók múzeumlátogatását támogatja majd.

Idén a Múzeumok Éjszakája programsorozat országos, központi témája a digitalizáció és az utazás. Mint Spányi Antal fogalmazott: mindkettő „hatalmas lehetőségeket, de egyben kihívásokat is jelent. Bölcsen járunk el, ha a technikai eszközök rohamos fejlődésének ünneplése mellett észben tartjuk, hogy az emberi lélek változatlan. Lelkünk éppoly érzékeny és törékeny valóság, mint az emberiség történetében bármikor”. Az idei fehérvári események között több, az országos tematikához illeszkedő esemény is található. Közülük kiemelkedik a nemrég megnyílt Ikarus-kiállítás.

A felvétel egy korábbi Múzeumok Éjszakáján készült
Fotó: FMH-archív

A közös rendezvények történetében idén először fordul elő az, hogy egy fehérvári intézmény elutazik a városból, és vidéki helyszínen mutatkozik be. 2019-ben a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Herenden fogadja a Múzeumok Éjszakája látogatóit. Herenden a fehérváriakat szervezett különprogram várja. Cser-Palkovics András polgármester, miután az együttműködő partnereknek köszönetét fejezte ki, elmondta: a Múzeumok Éjszakája programsorozat megnyitójaként, június 22-én 18 órakor kerül sor a felújított II. János Pál pápa tér ünnepélyes megáldására, felavatására és átadására.

843 diák

Smohay András, a Székes­fehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója a programok létrejöttéhez nyújtott segítségért mondott köszönetet Székesfehérvár vezetésének, a közgyűlésnek – és minden közreműködőnek. Ezt köve­tően az első néhány darab adomány 200-ast egy gyűjtődobozba dobva szimbolikusan a csuklójára ragasztotta az első karszalagot.

Smohay András: Az érdeklődők már jelképes összegért is megvásárolhatják a belépésre jogosító karszalagot. Ezen adományok a hátrányos helyzetű tanulók múzeumlátogatását támogatják
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Elmondta: a tavalyi gyűjtés 843 diák számára tette lehetővé, hogy az ország különböző pontjairól a fehérvári múzeumokba ellátogasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában