Kultúra

2017.02.08. 21:50

Őrzők: továbbadni a nap történetét

Székesfehérvár - Az idén a Bory Jenő Általános Iskola diákjai is szerepelnek az 1848-49-es forradalom tiszteletére készülő utcaszínházi produkcióban.

Gombkötő Gina

Az általános iskolások már hetek óta próbálnak, Horváthné Puru Olga tanár irányításával. Tegnap elő is adtak egy részletet a készülő produkcióból.

Az énekkar egyebek között a Nemzeti dalból adott elő részletet, a 12 pontot idézte, sajátos feldolgozásban, majd egy csoport a történelemórát elevenítette fel, amint a mai gyerekek tanárukkal 1848 márciusáról beszélgetnek. Közben eljátszották azt is, miként füleltek, hallgatóztak hajdanán a titkosrendőrök a Pilvax kávéházban...

Hogyan füleltek a titkosrendőrök a Pilvax kávéházban? - a gyerekek ezt is felidézték a játékban
Fotó: Koppán Viktor

A produkció írója, rendezője az idén is Matuz János, a Vörösmarty Színház intendása, aki azt mondta, az Őrzők című előadás ötletét éppen az adta, hogy tavaly a Bory iskola ajánlkozott: diákjai szívesen szerepelnének a műsorban. Ezért az előadás azt kívánja bemutatni, miként hagyományozódik ez a fontos történelmi esemény generációról generációra.

Hiszen 169 éve él bennünk az emlékezés, azóta adjuk át egymásnak szájról szájra a forradalmi nap történéseit. Erre alapozva jön létre az utcaszínházi előadás, amelyben az általános iskolások mellett újra szerepelnek a középiskolás diákszínjátszók - akikkel már korábban is dolgozott együtt - de felnőtt előadók is erősítik az utcaszínházi csapatot.

Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola növendékei is felépnek. Majoros Róbert az előadás koreográfusa azt mondta: a művészetis növendékek számára újszerű élmény, hogy a néptáncot és a színházat ötvöző műsorban szerepelnek, és ezúttal világzenére táncolnak. (Az előadás zenei vezetője Cserta Gábor)

Sándorfi Gergely igazgató. azt mondta: az iskola arra törekszik, hogy élményt is nyújtson a diákjainak. Márpedig ez a szereplés - amelyre más most nagyon készülnek a gyerekek - remélhetőleg igazi élmény lesz számukra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!