zenei randevú

2019.07.29. 07:05

Országos Dalostalálkozó 45. alkalommal Fehérváron

Volt egyszer egy beatkorszak, és volt egyszer a budapesti polbeat fesztivál 1967. július 1-jén, a Vígszínházban. Nyugati mintát követve. Miről is beszélünk? Elég, ha csak a műfaj (protest song) egyik nagyjának nevét említjük: Bob Dylan!

V. Varga József

Többek közt Mülhauser Martina gitárművész, énekes is fellépett a találkozón Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

És volt egyszer a Fehérvári Dalostalálkozó! Első hivatalos nevén a Fiatal Dalosok Országos Találkozója. A közéleti dalosok és versmegzenésítők legfontosabb seregszemléjét, megmérettetési fórumát 1973-től 25 éven át rendezték meg Székesfehérváron. Számos, később országos ismertséget szerző előadó bukkant fel itt annak idején, például Berki Tamás, Boros Lajos, Dévényi Ádám, Dinnyés József, Huzella Péter és Nyeső Mária, illetve Muszty Bea és Dobay András, valamint Vas Zoltán és Bocskai István duója.

Amint a szervezőktől (Országjáró Dalosok Találkozója – A Csoportos Zeneoktatásért Egyesület) tudjuk: a 25 fehérvári évet 6 év Gödöllő, majd 4 év Szombathely, illetve 5 év Hosszúpereszteg követte.

Többek közt Mülhauser Martina gitárművész, énekes is fellépett a találkozón Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A 41. találkozót azután visszanevezték Országos Dalostalálkozóra, és 2015-ben visszaköltöztették Fehérvárra. Egy kis számtan, és máris tisztelettel jelenthetjük: immár a 45. zenei randevúnak pénteken és szombaton A Szabadművelődés Háza adott otthont.

Polbeat vagy mai dal? A szervezők egyszerűen csak ODT-daloknak nevezik a találkozón elhangzott, mindennapjainkról, örömeinkről, bánatainkról, jó és rossz hangulatainkról szóló kortárs, közéleti, közérzeti és őszinte dalokat. Elkötelezett produkcióknak tapsolhatott most is a műfajt szerető közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában