Kultúra

2012.09.08. 08:18

Onnan egy nagyot kiáltunk

Két fehérvári civil, Róka Gyula és Barna Éva kapta meg a Herczog Edit csákvári európai parlamenti (EP) képviselő által márciusban, az EU 55. születésnapjára alapított új elismerését, az Aranyember-díjat.

Klecska Ernő

Barna Éva, aki eredetileg ugyan műszaki végzettségű, de jelenleg angolt tanít a fehérvári Belvárosi I. István Középiskolában, lényegében a Tarsoly Ifjúsági Egyesület munkájában végzett tevékenységért kapta a kitüntető elismerést. Ez az egyesület szervezte azt "A mi Európánk" című  középiskolai tanulmányi versenyt, ahol közel másfélszáz csapat vett részt a Kárpát-medencéből. A magyarországi és a határon túli magyar középiskolások számára kiírt versenyt a fehérváriakkal együtt a pozsonyi Szövetség a Közös Célokért Társulás, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Pécsi Tudományegyetem BTK Politikai Tanulmányok Tanszéke hirdette meg.

- A Tarsoly, amelynek tagjai pedagógusok, szociológusok, szociális munkások, az ifjúság értelmes tevékenységét próbálná serkenteni - mondta Barna Éva. E "csapat" a kezdetektől, két évtizede rendezi meg a  költészet napján a "Költőnk és kora" vetélkedőt - József Attila életét, munkásságát és hatását elemezve.

- József Attilának ma hihetetlenül kevés idő jut, aminek akár örülhetnénk is, hiszen olyan sok jó írónk és költőnk van, de rá mégis többet kellene szánni, hiszen nélküle nehezebb lelkileg feldolgozni a 21 századot. A mostani gyerekek kicsit takarékosabbak az idejükkel, de változik a társadalom is. Sok értelmes ifjú is van, ám ők a hétköznapok sodrában könnyen elvesznek a szemünk elől - vélte.

- Manapság az is bolondnak számít, aki a családján kívül másokért tesz, a közösségi gondolat új értelmet kezd nyerni. Miközben divat a csapatban, teamekben dolgozni, és csapatokat építeni, nem divat csapatban cselekedni a közösségért. Magyarország hosszú viharok után került be az észak-atlani integráció kötelékeibe, először a Nato-ba, majd az Európai Unióba. Abban  a politikai elit és a "plebs" is egyetért, hogy valahova tartozni kell - kicsik vagyunk székre állunk, onnan egy nagyot kiáltunk. Ha valahova tartozunk, oda pedig tényleg integrálódni kell, azt meg kell ismerni - fogalmazta meg hitvallást, s mielőtt bárki azt hinné, hogy  tele van keserűséggel, rögtön cáfolta is ezt.

- Siránkozás helyett meg kell találni azokat a területeket, ahol az ember úgy tud hozzátenni a nagy közöshöz, hogy abból másnak is haszna lehessen. Meg kell tanulnunk azt a társadalmi hálót fonni, amelyik majd megtart minket - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!