Bánat – gyöngyökbe rejtve

2017.11.22. 08:00

Fiuk halála után, terápiaként állította össze közös kiállítását a Szőcs házaspár

Szőcs Sarolta és Szőcs Károly egy éve veszítették el negyvenéves fiukat. Gyermekük betegen született, nem tudott sem járni, sem beszélni. A műveket a bánat is ihlette.

Majer Tamás

A „gyufakastély" 1972 és 1974 között készült, mostani felújítása két hónapig tartott

Fotó: Fehér Gábor

Kiállítás nyílt a Nyitrai úti Közösségi Házban, ahol Szőcs Sarolta gyöngyökből fűzött alkotásait, festményeit és verseit, s férje, Szőcs Károly gyufából készült makettjét állították ki.

Egyik legújabb, kiemelt alkotása a kiállításnak egy gyöngyökből fűzött Szent Korona a hozzá tartozó koronázási jelvényekkel, amelyeken több mint fél éven át, napi 8-10 órában dolgozott Szőcs Sarolta. Férje segített neki, ő készítette el rézdrótból a korona káváját.

Szőcs Károly 1993-ban jött át Erdélyből, családja egy évvel később. 2011-es nyugdíjazásáig háziorvosként, azóta iskolaorvosként praktizál.

- A makett Károly képzelőerejének gazdagságáról, a szépségre való törekvéséről és a kitartó munkáról árulkodik – mondta Tobak László a kiállítás egyik szónoka.

- A kagylóban növekvő gyöngy éppúgy kínlódik, küzd, szenved, mint ahogy az ember, akinek az alkotásai hasonló indíttatásból, érzésekből táplálkoznak – ezt pedig már László Tibor tiszteletes mondta az eseményen.

- A képekben a világ harmóniája, a versekben a szomorúság sötét és színes árnyai, a haza és a szülőföld szeretete ragyog – méltatta Sarolta alkotásait a tiszteletes.

- Munkáimat könnycseppjeim ihlették – áll Szőcs Saroltának a kiállításhoz fűzött bemutatkozásában.

A „gyufakastély„ 1972 és 1974 között készült, mostani felújítása két hónapig tartott
Fotós: Fehér Gábor

A házaspár a fiukat, Leventét, egy éve veszítette el.

- Ő betegen született, nem járt, nem beszélt, teljesen kiszolgáltatott kisgyerek volt. Neki szenteltünk az életünkből minden percet. Más egyebet nem kaphatott az élettől, mint szeretetet – fogalmazott Sarolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában