Kultúra

2012.05.03. 11:08

Nosztalgiától a korrajzig - Kálnay Adél újabb könyvön dolgozik

Székesfehérvár - Kálnay Adél volt a vendége a minap a Kisfaludi Közösségi Háznak, ahol az irodalmi estek hagyományát felelevenítve szerveztek beszélgetős estet. Sokat tudhattunk meg a szerzőről.

Bokros Judit

 A Dunaújvárosban élő, József Attila-díjas és még számos elismeréssel jutalmazott író pályakezdéséről,  prózai és lírai műveiről is mesélt.
  Az indulás kissé későre tolódott, annak ellenére, hogy Kálnay  Adél már gyermekkorában eltökélte: színésznő, tanító vagy író lesz. Írt is, ám  úgy érezte, nem úgy robban ki belőle az elementáris tehetség, ahogy azt ő elképzelte, így műveit félretette, s élte életét, húszas éveit a családalapításnak szentelve. Férjhez ment, három gyermeke született, de első házassága tönkrement, és  harmincas éveinek elejére egyedülálló édesanya lett. Az ezzel járó  problémák, a félelmek gyakran különös álmokban öltöttek testet, amelyeket Adél lejegyzett, majd később novellákká formált.


Második férje  - akitől egy gyermeke született -  ezeket olvasva úgy gondolta, nem maradhatnak úgymond asztalfiókban, folytatni kell a munkát, s Adél így tett: több irodalmi folyóiratnál, fórumnál "kopogtatott" írásaival. Próbálkozásait egy idő után siker koronázta,  a Holmi című folyóiratban megjelent a Függönyön innen és túl című elbeszélés, amellyel nevet szerzett magának, ettől kezdve könnyebben megnyíltak előtte a kapuk. Sokat jelentett, hogy megismerte Domokos Mátyás irodalomtörténészt, kritikust, aki éveken át segítette, ellátta tanácsaival, építő jellegű kritikájával. Ő elsősorban prózaírónak tartotta Adélt, a versírást nem javasolta, mert  mint fogalmazott: prózai soraiban ott lüktet a líraiság. Ennek ellenére az író versel is  a mai napig, 2008-ban kötetben jelent meg néhány műve, Tükör címmel. Az est során   ebből is felolvasott, ilyen  sorokkal ajándékozva meg közönségét: "Gyümölcsök helyett emlékektől / roskadoztak most az ágak, / fáradt, régi töppedt képek, / s könnyű, hajdanvolt álmok / ringtak incselkedve..."

 Álmok - visszatérő téma volt, s Adél elmondta: gyerekkora óta intenzív álmodó, számára sokat jelentenek e képek, titokzatos voltuk miatt is, és mélyen rögzülnek benne. Ezeket továbbfűzve, kibontva születhet egy-egy novella vagy épülhet rájuk akár regény, mint legutóbb megjelent könyve, a Hamvadó idő. Ebben is szerepet kapnak az álmok, de a mű nagyon is a prózai valóságot mutatja az ötvenes évek elejéről, a kommunizmus megjelenéséről hazánkban.
 Adél egy kislányt s annak  barátját, egy kisfiút tett meg főszereplőnek. Mivel a mű önéletrajzi ihletésű, megtudtuk: a kislány, Ilka  ő maga, és többnyire a gyermekként, az Ózd melletti kis völgyben átélt élmények jelennek meg a regényben. Ebből is hallhattunk egy  részletet, majd a szerző a nemrég született, nemzetközi költőversenyen elismerésben részesült két versét olvasta föl, amelyek már  nem olyan békés és nosztalgikus hangnemben íródtak, mint a korábbiak.
Adél ugyanis kedveli a szociográfia műfaját is, és kötelességének érzi a társadalom peremén lévők életét, a társadalmat megosztó jelenségeket megmutatni, hátha ezzel segít.

 Mint mondta, elképzelhető, hogy versbe foglalt korrajzai is megjelennek kötetben, de most máson dolgozik, mert úgy érezte "nagyanyja még kér tőle valamit", így az ő felvidéki családjának életét írja meg, édesanyja emlékeinek segítségével. Egy novellafüzér jellegű kötetet tervez - mesélte az író, akinek az est másnapján már egy fehérvári meseíró klub egyik vezetőjeként is dolga akadt, mielőtt elvonult volna pár napra hegymagasi kis házukba, ahol egyszer, majd, életét még élni tervezi.

A Hírlap ma megjelent, Vén Diák című mellékletének címlapján Kálnay Adél egyik meséjéből vett idézettel kedveskedünk a ballagóknak: "Te vagy az, aki nyitott szemmel és szívvel jársz a világban. Te vagy az, aki észreveszi az élet apró szépségeit, te segítesz jó szívvel, ahol éppen kell, általad lesz ez a világ még szebb és jobb. Mi legfeljebb segítünk neked". 
E pár sor kiváló útravalóul szolgálhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!