Kultúra

2011.01.27. 11:47

Nézőpont Intézet: a magyarok szerint inkább biztosított a sajtószabadság

FMH - A Nézőpont Intézet által megkérdezettek többsége szerint Magyarországon biztosított a sajtószabadság a médiatörvény hatályba lépése után is, a jogszabály megítélése azonban megosztotta a válaszadókat.

MTI

A Nézőpont Intézetnek a Heti Válasz számára készített közvélemény-kutatásából - amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez - kiderül: a megkérdezett 57 százaléka úgy látja, "teljes mértékben" vagy "inkább", de biztosítva van Magyarországon a sajtószabadság. A válaszadók 30 százaléka érzi veszélyben a sajtószabadságot.
A közvélemény-kutató szerint érdekes, hogy az MSZP-tábor harmada (35 százalék) sem félti a sajtó szabadságát, viszont a kormánypárt bázisának ötöde (21 százalék) inkább szkeptikus. "Igaz, utóbbiak körében nem bizonyítható, hogy az aggodalom az új médiatörvényre vezethető vissza. A belföldi és a nemzetközi kritikák tehát a magyarok többségét nem győzték meg" - írják.
A médiaszabályozás elemeivel kapcsolatban a megkérdezettek 91 százaléka egyetért a közéleti műsorok kiegyensúlyozottságának elvével, 90 százaléka pedig büntetné a sajtót az emberi méltóság megsértése esetén. 85 százalékuk a törvénnyel összhangban szigorítaná a korhatárjelöléseket, 93 százalékuk pedig a megszakított műsornál hangosabb reklámokat is tiltaná. A választók körében a szinkronizálás helyett szorgalmazott feliratozás a legvitatottabb, ezzel alig minden harmadik (36 százalék) megkérdezett ért egyet - olvasható a felmérésben.
Magát a médiatörvényt a válaszadók 10 százaléka tartotta teljes mértékben jónak, 20 százalék inkább jónak, 27 százalék inkább rossznak, 12 százalék pedig teljes mértékben rossznak; 31 százalékuk nem tudott vagy nem akart véleményt mondani a jogszabályról. A Nézőpont Intézet szerint mindez alighanem a magyarok konfliktuskerülő attitűdjeit tükrözi.
A közvélemény-kutatás adatfelvétele január 17-22. között ezer ember telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán készült.

Cikkek a médiatörvényről itt!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!