Kultúra

2017.01.08. 10:58

Néptáncos vendégjárás Sárbogárdon: Csókavirág valahol, valamikor

Sárbogárd - Vendégjárás valahol, valamikor. A Sárréti Csókavirág táncjátéka méltó módon zárta le az ünnepi néptáncgálát, s egyszersmind az évet. A hálás nagyérdemű felállva tapsolt.

V. Varga József

A sárbogárdi Sárréti Csókavirág Népi Együttes, a paksi Tehetség Művészeti Alapítvány és a József Attila Művelődési Központ rendezésében egész estés néptáncos kavalkádnak örvendhetett nemrégiben a publikum a dél-mezőföldi városban.

Violin Kiskamasz Formáció: Bagi lakodalom

Az egyesületet és az együttest 2010-ben alapította néhány néptáncot és néphagyományt kedvelő lelkes negyvenes-ötvenes felnőtt, Ikerné Miklósa Györgyi koreográfus, néptáncpedagógus és Horváth István, a művelődési központ vezetője bábáskodása mellett - elevenítettük fel a kezdeteket. Létszámuk egyre nőtt, közben arany minősítésekkel elismert munkájuk példaértékűvé vált, a közönség szeretete pedig fellépéseiken érhető tetten.

- Feladatunk van ebben az értéktelenséget ontó, rohanó világban - vallja Györgyi. - Gyermekeinknek „vissza kell tanítani" eleink szép beszédét, dalait, zenéjét, táncait, játékait - fogalmazta meg újfent hitvallását.

- És ne feledjük: az őszinteséget, a tisztességet!

Ezen az esten szívüket, lelküket adták a közönségnek Fotó: V. Varga József

A gálaműsor szereplői nemzetünk kincses ládájából sorra csodákat húztak elő. A nyitányt regölő ének cifrázta, majd a dunaföldvári Levendula művészeti iskola Cinege és Gólya csoportja a tyukodi pulyabállal, a házigazda Csókavirág pedig bukovinai táncokkal adta meg a randevú alaphangulatát. A Sárszentmiklósi Énekegyüttes dunántúli népdalcsokrot kötött, a dunaújvárosi Violin művészeti iskola Csepp csoportja dunántúli táncokat, a paksi Tehetség Táncműhely kalotaszegi táncrendet hozott.

Sárréti Csókavirág Népi Együttes: Valahol valamikor Fotó: V. Varga József

A Violin Gézengúz csoportja a Libásdit mutatta be, a Sárszentmiklósi Általános Iskola Énekegyüttese népdalokkal készült. Aztán a Violin Kiskamasz formációja a Bagi lakodalomba hívogatott, a körösfői (erdélyi) Rákóczi Hagyományőrző Néptáncegyüttes pedig szülőfalujuk táncaival köszönt be.

A finálét a vendéglátó Csókavirág népi együttes prezentálta, táncjátékuk élethelyzeteket fűzött egymásba, ünnepi hangulatban.

Körösfői Rákóczi Hagyományőrző Néptáncegyüttes (Erdély): Körösfői táncok

A táncosok és a dalosok, a kísérő budapesti Tarsoly zenekar, no meg persze a koreográfusok és az együttes vezetők - Ikerné Miklósa Györgyi, Varga János, Horváth Ferencné, Kipilla-Zámbó Zsuzsanna, Végső Miklós, Baki Tibor - ezen az estén szívüket, lelküket adták a színháztermet zsúfolásig megtöltő közönségüknek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!