Kultúra

2011.04.25. 12:10

Néptáncgála a kőfejtő mélyén

Iszkaszentgyörgy – Ha csak egy hétvégére is, de föltámadt Csipkerózsika álmából a Pappenheim-kastély. A falunapok alkalmával adták át a kőfejtőben az egyedülálló atmoszférával rendelkező szabadtéri színpadot is.

B. Kiss László

Új, fából készült utcanév-táblák, frissen  parkosított közterületek fogadták azokat , akik a hétvégén, a Szent György napok alkalmával Iszkaszentgyörgyre látogattak. A falunapok – a húsvét dacára is – éppolyan gazdagok  voltak programokban, mint azt már a korábbi években megszokhattuk, és idén is szép számban érkeztek vendégek a külföldi testvértelepülésekről. A szombat délelőtt tartott ünnepélyes megnyitón ugyanakkor ezúttal nem nyújtottak át egyetlen önkormányzati díjat sem.

A falunapok legnagyobb attrakciója a Kőszínház átadása volt. A katolikus templom szomszédságában található, felhagyott kőfejtőben pályázati pénzből építtette meg az önkormányzat a szabadtéri színpadot. Az ókori amfiteátrumra emlékeztető kulisszák között több százan voltak kíváncsiak a vasárnap délutáni átadás alkalmával a helyi Havasi Gyopár Nyugdíjasklub tagjainak és barátainak műsorára, majd ezt követően a Gula Miklós vezette iszkaszentgyörgyi néptáncegyüttes föllépésére.

 



A Sárvíz Művészeti Iskola égisze alatt működő táncegyüttes produkcióit hosszú évek óta kíséri megkülönböztetett figyelem a faluban. Műsorukban ezúttal is több korosztály lépett színpadra: az utánpótlást jelentő nagycsoportos óvodások, a kisiskolások, illetve a rutinos táncosoknak számító „nagyok”, akik között a 13 évestől a huszonéves fiatal felnőttig találhatók tagok. A műsor dramaturgiája a helynek megfelelően épült föl. A népviseletbe öltözött több tucat táncost először a katlan peremén fölsorakozva pillantották meg a nézők. A dolomit szirtek fehéren csillogtak a délutáni nap fényében, amikor a fiatalok libasorban aláereszkedtek a magasból a  mélybe, hogy fergeteges előadásukkal színpadra lépjenek.

 



Ugyancsak felejthetetlen látványt nyújtott  az iszkaszentgyörgyi falunapokon a Fehérvári Huszárok bemutatója, ahol rég letűnt, daliás időket idéztek meg a  Pappenheim-kastély történelmi miliőt sugárzó udvarán  a lovas hagyományőrzők.   Sok érdeklődőt vonzott a helyi kutyakiképző iskola bemutatkozása is, ahol a jelen kor drámaian izgalmas pillanatait szimulálták. Durrogott a vaktölténnyel töltött fegyver, gyerekeket ejtettek túszul, s vadul fékezett a járőrautó, amiből még menet közben vetette ki magát a lehúzott ablakon át a vicsorgó rendőrkutya, hogy a „csibészre” vesse magát.

A programok másik vonulatát a finn fúvószenekar jótékonysági koncertje, illetve Németh Gyula a helyi református iskola és gyülekezet históriáját földolgozó könyvének bemutatója jelentette.
A Pappenheim-kastély parkjában egy másik zugában eközben a Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesület tagjai állítottak jurtát. A fehér inges csapatnak  nem csak a bemutatója, de a maguk sütötte lepénye is nagy sikert aratott. Teljes kiőrlésű lisztből készült a tészta, melyre a rovásírással felcímkézett  üvegből bodzalekvár vagy éppenséggel  juhtúrós köleskása került.

 



A Pappenheim-kastély üresen álló, de felújított barokk szárnyában kiállítások voltak láthatók: több tucat kézműves hozta el a remekeit, de sokan  megcsodálták például egy helyi fiatalember, Tóth Andris  mesterien felújított, muzeális  Pannónia motorkerékpárját is.

Száz meg egy volt a látni- és csodálnivaló. A kézműves kirakodóvásárban Koszpek József patkolt tojásai vagy az iszkaszentgyörgyi foltvarrók remekei: táskák, takarók, faliképek. Régi, békebeli  ízeket idéztek a nagyanyák süteményei, a gyerekek pedig büszkén mutogatták a játszóházban  kukoricacsutkából készült húsvéti nyulat. Mozgalmas két nap volt mögöttük, de amikor vasárnap este fellobbant a máglyának is beillő tábortűz lángja, még mindig - beleértve a kisgyereket is -  számosan időztek a kastélyparkban, ahol vidám, mozgékony árnyak vetültek a patinás falakra, miközben a Kudumba együttes dobosaival közösen verték a ritmust az iszkai Szent György napok résztvevői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!