Tudást és hagyományt adnak tovább

2019.04.06. 07:00

Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéje zajlik immáron hatodszor

Az európai rendezvényhez csatlakozva immár hatodik alkalommal szervezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét április 5. és 7. között.

Palocsai Jenő

A fiúk a hagyományos népi motívumokkal ismerkedtek, míg a lányok a konyhában tojást festettek

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Fejér Megyei Művelődési Központ is csatlakozott a rendezvényhez. A rendezvény célja a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatása, ezáltal a helyi kézműves közösségek kialakulásának és megerősödésének elősegítése. A rendezvényhez közel hatvan alkotóház, műhelygaléria és nyitott műhely csatlakozott a Kárpát-medencében, közöttük a Fejér Megyei Művelődési ház is. A Rác utcai Mesterségek házában péntek délelőtt a Vörösmarty Általános Iskola harmadik osztályos tanulói ismerkedtek régi, hagyományos műveletekkel. Az apró konyhában még apróbb lányok ismerkedtek a tojásfestés rejtelmeivel. Perzseléses technikát alkalmaztak, így az udvaron talált növények levelét szorították a tojások héjának harisnyával, mielőtt piros festékbe mártották volna.

A fiúk a hagyományos népi motívumokkal ismerkedtek, míg a lányok a konyhában tojást festettek
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kalács és sibavessző

A Rác utcai Mesterségek Házának első szobáját műhellyé alakították, ahol a fiúk ellesték a segítőktől a kötélverés fortélyait. A foglalkozás végére saját készítésű ugrálókötéllel lettek gazdagabbak a srácok, hímes tojással a lányok. A legényekre egy másik feladat is várt, meg kellett ismerkedni a sibavessző készítés tudományával is. Pintérné Palkovics Gabriella, a Mesterségek Házának vezetője elmondta, hogy a sibavesszőfonás még ma is élő hagyomány Pázmándon, ahol a legények megvesszőzik vele a leányokat.

A felső tagozatos diákok már komolyabb feladatokat kaptak, nekik írókával kellett díszíteni a tojásokat, amihez több türelem, idő és kézügyesség szükségeltetik.

A harmadikosok távozása után a Bory Jenő Általános Iskola hetedik osztálya vette birtokába az apró Rác utcai műhelyt. Kora délután a Református iskola hatodikos növendékei vertek kötelet és írókáztak, míg a nap végén a Hétvezér iskola elsős csöppségei ismerkedtek a hagyományokkal. Bár talán korai nekik az alkotás, de semmiképpen sem érkeztek hiába, mert művészien elkészített mézeskalácsok százai várták őket, és az azokat tartó tál is ehető volt. Pintérné elmondta, hogy csak pozitív tapasztalataik vannak, mert a gyerekek nyitottak és befogadók, emellett jó velük dolgozni, mert szívesen és ügyesen végzik el a feladatokat.

A vasárnap délelőtt a családoké, melynek keretében Re-Kreatív Kuckó lesz, ahol nyuszit, bárányt és hímestojás-tartót készítenek. Szóba kerülnek még a színes, húsvéti népszokások és a böjti ételek is.

Lázasan dolgoznak a harmadikos srácok a Rác utcai Mesterségek Házában, hogy saját készítésű ugrálókötelük lehessen
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Értékmentő missziók ezek az alkalmak, hiszen nélkülük elvesznek a hagyományok. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a harmadikos lányokat faggatva kiderült, hogy kevesebb mint egyharmaduknál szokás még otthon a tojásfestés. Ahol még őrzik a húsvéti hagyományokat, ott is víz- vagy bolti tojásfestéket használnak, írókát, leveleket, viaszt vagy hagymahéjat már nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában