Kultúra

2010.02.18. 16:47

Nagy sikerrel mutatták be Hajdu Szabolcs filmjét

Nagy sikerrel mutatták be Hajdu Szabolcs filmjét, a Bibliotheque Pascalt a berlini nemzetközi filmfesztiválon.

MTI

Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a bemutatóra a Berlinale egyik helyszíneként szolgáló központi filmszínházban telt ház, mintegy 700 néző, köztük az európai filmszakma számos meghívottja előtt került sor. Az idei 41. Magyar Filmszemlén győztes alkotást egyetlen magyar filmként hívták meg az idén 60 éves fesztivál Fórum szekciójába.
A film hatalmas tapsot kapott, a vetítés után beszélgetést rendeztek Hajdu Szabolcs rendezővel, továbbá feleségével, a  főszerepet alakító Török-Illyés Orsolyával, valamint Nagy András operatőrrel. A rendezvény külön színfoltja volt, hogy a színpadon megjelent kislányuk, Hajdu Lujza, aki szintén játszik a filmben. Mind a szakma részéről, mint a közönség soraiból több kérdés hangzott el a filmmel, illetve a magyar filmgyártással kapcsolatban. Vezér Éva szerint a szakma képviselői és a jelenlévő újságírók közül többen gratuláltak.
A filmet forgalmazó cég egyébként előrehaladott tárgyalásokat folytat a Bibliotheque Pascal eladásáról. A Magyar Filmunió számára szintén úgy tűnik, hogy a film ígéretes fesztiválkörút elé néz a nemzetközi filmfesztiválokon - jelentette ki Vezér Éva, aki a filmet esélyesnek tartja a Fórum szekció különdíjára.
Hajdu Szabolcs az MTI-nek korábban azt emelte ki: amikor egy filmet meghívnak egy ilyen jellegű fesztiválra, az azt is jelenti, hogy bekerül az európai, illetve a világ filmes, illetve művészi köztudatába. "Mindez helyzetbe hozhatja következő filmemet is" - tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy ez történt a Fehér tenyérrel is, amelynek 2006-ban Cannes-ban volt a világpremierje. Szerinte mostani filmjére is mindenekelőtt a Fehér tenyér miatt voltak kíváncsiak.
A rendező elmondta, hogy legújabb filmje nagyon sok mindenről, sokféleképpen szól, de a fő üzenete mégis a fantázia lehetősége azokban a helyzetekben, amikor az ember másba már nem kapaszkodhat. Amikor valaki már a legnyomorultabban érzi magát, és olyan helyzetekbe keveredik, amelyből - úgy tűnik - nincs semmilyen kiút, még mindig ott van teremtő képzelete, ami lehetővé teszi a túlélést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!