Kultúra

2015.01.21. 18:45

Művészek: Tisztelik, becsülik egymás munkáját

Székesfehérvár - A kívülálló azt hinné, a képzőművész a legszívesebben főként a saját alkotásaival él együtt. Tévedés. Igenis, a képzőművész is lehet gyűjtő...

Gábor Gina

Igazolja ezt a Pelikán Galériában nyílt rendhagyó kiállítás. Rendhagyó, mert ezúttal a Székesfehérvári Művészek Társaságának tagjai nem a saját műveikkel büszkélkednek, hanem azt mutatják be, miféle alkotók munkái láttán ébredt fel bennük a birtoklási vágy... No persze, ez a vágy nem mindenkiben él egyformán. Szűcs Erzsébet művészettörténésztől tudjuk, hogy amikor a tárlat ötlete felmerült, kérték az alkotókat, írják meg, mit állítanának ki saját gyűjteményükből, Szegedi Csaba festőművész, kolorista 108 mű (!) pontos leírását küldte el. Így aztán nyilvánvaló volt, hogy ezt a tárlatot neki kell megnyitnia. Szegedi pedig egyebek között arról beszélt: a huszadik század leghíresebb festője, Picasso is komoly műgyűjtő volt. Afrikai fétistárgyakat, régi mestereket, kortárs festőket egyaránt gyűjtött – érdeklődésből, tiszteletből vagy mert meg akart velük „küzdeni"... Halála után a hagyaték gondozói ragaszkodtak ahhoz, hogy ez a gyűjtemény is egyben maradjon – hiszen ezek a tárgyak is jellemzőek Picassóra.

Balról Pinke Miklós festőművész Mayer Dórával, az unokájával, a kiállítás legifjabb alkotójával, Szegedi Csaba kolorista, aki a legnagyobb gyűjteménnyel büszkélkedhet és Szűcs Erzsébet művészettörténész.

Nos, mindez tetten érhető a fehérvári tárlaton is. A társaság tagjai persze, nem a szó klasszikus értelmében gyűjtők: ők jórészt ajándékozás, csere, sőt, kunyerálás útján jutottak az egyébként igen kvalitásos képekhez. Sokszor mély művészbarátságok állnak a háttérben: Szegedi Csaba például Müller Árpáddal közösen (!) festett képet is bemutat, Ujházi Péter és Ecsedi Mária nem véletlenül őriz műveket egy másik művész házaspártól, Baksa Soós Krisztinától és Medve Andrástól. De persze, az alkotók őrzik a számukra példaadó művészek munkáit is: Szegedi Csaba számára is fontos volt, hogy mestere, Gerzson Pál olykor megajándékozta egy-egy munkájával tanítványait.

Pinke a tárlat ötletgazdája, egykori tanítványa, Pintér Balázs Kint és bent című korai művét mutatja. Fotó:Molnár Artúr

A tárlat ötlete egyébként Pinke Miklóstól származik, aki művész-tanárként hihetetlenül büszke tehetséges tanítványaira, s kifejezetten örül, ha boldogulnak a pályán Épp ezért ő a már befutott tanítványok – Pintér Balázs, Németh Hajni, Kis Róka Csaba, Szabó Orsolya (azaz Sirov Naiv) – korai munkáit őrzi szeretettel. Pinke gyűjteményéből való az a rajz is, amit a tárlat legifjabb alkotója készített: Mayer Dórának hívják, ő Pinke Miklós unokája...

Ujházi Péter műveivel sokan büszkélkednek – így Pinke is, bár az egyik Ujházi-mű címe azért sejteti a valódi tulajdonviszonyokat: „Vilmáé, ez biztos". Valószínűleg a legtöbb képnek megvan a maga története. Korompai Péterhez és Szűcs Erzsébethez például sajátos módon került Ujházi Aréna, 1970-es évek című képe. A művészettörténész M. Tóth István festőművész hagyatékát térképezte fel: az alkotó özvegyével, Klárával napokig válogattak, sorra vették a műteremben a megmaradt értékeket. E közben találtak rá erre az Ujházi-képre is, amelybe Erzsi beleszeretett.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!