Szombat estig dolgoznak szabadtéri alkotásaikon

2018.07.13. 16:00

Művészek a móri ligetben

Megkezdődött 11-én a 6. Public Art elnevezésű Képzőművészeti rendezvénysorozat Móron, a Szent Erzsébet ligetben.

Palocsai Jenő

Jó időben a hangulat is felhőtlenebb

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A rendezvény első napját elmosta az eső, azóta viszont töretlen lelkesedéssel dolgoznak az alkotók. A legkülönbözőbb műfajok képviseltetik itt magukat, hiszen van itt szobrász, aki fatörzsből készít szobrot és már kezd kibontakozni a váll és a fej körvonala. Egy másik helyen, egy autó homok várja, hogy köztéri szobor legyen belőle, hacsak rövid időre is. Megint egy másik, zöld területen, fiatal képzőművész páros épít amorf faágakból installációt, némi kötőelem segítségével. Többen csak most kezdtek hozzá, hogy kialakítsák a helyet, ahol szombat estig dolgozni fognak.

 

Monostori Ferenc szobrász alkotása előtt gyűltek össze, a Szent Erzsébet park szívében a Public Art alkotói Móron. A negyvenéves Monostori 15 éve foglalkozik homokszobrászattal, a szobrásszal beszélgettünk pár szót, megzavarva őt munka közben.

Jó időben a hangulat is felhőtlenebb
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Mióta foglalkozik egyáltalán a szobrászattal?

– 22 éve dolgozom mint szobrász, azonban a homokkal, mint formázható anyaggal, akkor találkoztam először, amikor Portugáliában éltem. Tinnyei vagyok, így előtte is és a visszaköltözésem óta is az az otthonom.

Hogyan került kapcsolatba a szakmával?

– Mindig is szobrásznak készültem. A képző- és iparművészeti szakközépiskolában végeztem, mint kőszobrász és folytattam tanulmányaimat a Napút Szabad Művészeti Főiskolán. Kő és bronz szobraimat, jelenleg otthon tartom, de a Tinnyei Művelődési Házban láthatók lesznek augusztus 19 -én. Ez lesz az első, önálló kiállításom.

Monostori Ferenc leginkább homokkal szeret dolgozni, de hamarosan művészbetonnal is kísérletezik majd
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Min munkálkodik éppen?

– Ez a szobor, amit most készítek, 8 köbméter homokból áll össze és egy két és fél méteres emberi kezet ábrázol, amely éppen a földbe váj. A címe: Nyomot hagyunk.

Mit tervez a közel jövőben?

– Homokszobrász vagyok főleg, hiszen abból élek, de más anyagokkal is szívesen dolgozom. Hamarosan ásványi anyagokat, porokat tartalmazó művészbetonból is formázok majd. A művészbetonról azt érdemes tudni, hogy könnyen formázható, mint az agyag és hasonló kötési idejű mint az igazi beton, ugyanakkor a kötés üteme lassítható. Vannak műgyanta alapúak is, de szerintem a másik természetesebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában