Kultúra

2011.05.08. 15:30

Műfaji sokféleség és rangos kiállítások a Bicskei Napokon

Bicske – Jótékonysági operaelőadás és főzőverseny, képzőművészeti kiállítások és sakkverseny, utcai kosárlabda bajnokság és Wass- Albert-est. Mint mindig a harminc esztendő alatt, sok-sok műfaj és program teszi emlékezetessé a rendezvénysorozatot.

Zsohár Melinda

„Felső hangon” indították a szervezők a harmincadik éve megrendezett Bicskei Napokat, amelynek szombaton a Bicske Barátok Köre találkozója volt a fő attrakciója. A helyi születésű elnök Végh Róbert sebész orvos és barátai ilyenkor mindig valami rangos kiállítással, s egyéb programmal rukkolnak elő. Ezúttal Szmrecsányi Boldizsár alias Boldi márványszobrait és Háger Ritta textilművész munkáit hozták el a kastély termeibe. A tárlatot Kratochwill Mimi művészettörténész nyitotta meg, s Végh Róbert személyes gondolataival gazdagította a jeles kulturális eseményt. Boldi Carrarában, a minden márványok hazájában dolgozott már kezdőként, s Rómában is bemutathatta tehetségét. Párizsban több díjjal jutalmazták, de a legbüszkébb a hazai Corvin-ösztöndíjára. Háger Ritta Munkácsy- és Kossuth-díjas textilművész kereten készülő kárpitjai az ünnepélyes, szakrális tartalmakhoz való vonzódást tükrözik.

Vasárnap, a város napján a Batthyány kastély adott számos programnak, amelynek kétségkívül impozáns környezete hozzájárul mind az emelkedettséghez, mind az eleganciához és természetközeli hangulat megidézéséhez. Az esővel és hűvös idővel beköszöntött vasárnap reggel sem szegte kedvét a Kővágó Antal Kertbarát Kör szervezésében meghirdetett főzőversenynek, a jelentkezők sátor alatt bográcsoztak. Kínálgatták a Bicskei környéki szőlőhegyek borát, hogy kissé felmelegedjenek, a gyermekotthonként szolgáló kastélyparkban szabadon kóborló szelíd lovak érdeklődve figyelték a közönséget. Közben a művelődési központban folyamatosan megtekinthették az érdeklődők az előző nap megnyitott képzőművészeti kiállítást, ahol számos régi és helyi alkotó munkáiban gyönyörködhettek.

Vásárhelyi János gyermekotthon igazgató huszadik éve rendezi meg a Batthyány-kupa egyéni sakkversenyt, amely persze ezúttal sem maradt el! A kistérségből mintegy hatvanan vettek részt a szellemi megméretésen, s Balogh István bicskei nevező győzelmével végződött. A délutáni jótékonysági hangversenynek is a Batthyány kastély-béli Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon adott helyszínt. A bicskei Bazsinka család két művészt is nevelt: Bazsinka József tubaművészt és Bazsinka Zsuzsanna operaénekest. Az Operaház magánénekesnője minden felkérést elfogad szülővárosától, ezúttal a zeneiskola javára vállalta a fellépést, Hábetler András operaházi magánénekes kollégájával. A szellemes és színvonalas operakoncertet a hangszeres szólisták közreműködése tette teljessé. Este, a művelődési házban Rékasi Károly Szerelmem, Erdély címmel Wass Albert műveiből összeállított előadói műsora zárta a programokkal teli napot. Hétfő délelőtt Élő történelem órára invitálnak a Báder helytörténeti gyűjteménybe, s rendhagyó irodalom órára a művelődési központba. Petőfi: A helység kalapácsa művét mutatja be Gál Tamás és Bodonyi András, a városi komédiák hangulatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!