Kultúra

2017.06.26. 16:10

A kőtári ókori lakomától a kortárs tárlatvezetésig - egy este, több helyszín

Az Intercisa Múzeum és a Kortárs Művészeti Intézet is programgazdag esti üzemmóddal várta a tárlatjáró közönséget szombaton.

Szabó Szabolcs

Az utóbbi évek tudatos építkezésének köszönhetően az ország egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális eseménysorozatává nőtte ki magát a Múzeumok Éjszakája, amely a mögöttünk hagyott szombat estén is érdeklődők tízezreit szórakoztatta. Nem volt ez másként két helyi intézményben, az Intercisa Múzeum ókori kőtári bázisán és a Kortárs Művészeti Intézetben sem. A szorgalmas múzeumi éjszakázók
az ókori lakoma mellé kortárs tárlatvezetést is fogyaszthattak.

A tetőző júniusi kánikulában ígért hűsítő programokat szombatra a Kortárs Művészeti Intézet, amely már kora délutántól várta az idei múzeumi éjszakára hivatalos, főként inkább ifjabb közönségét. A Kortárskodó címkével futó nyitányon a gyerekek Páhi-Fekete Noémi, Páhi Péter és Várnai Gyula iránymutatásával kalandozhattak a szabad alkotás kísérletezéssel telített útjain. A folytatásban az érdekes és értékes dokumentumfilmeket felvonultató KineDok-sorozat különkiadása jelentkezett - ezúttal Miroslav Janek "Normál autista" című mozija pergett a vetítőben.

Az idei Sziget Fesztiválra is meginvitált, országos figyelmet és szakmai elismerést szerzett "Az autizmus mint metafora" című kollektív kiállításon tartott tárlatvezetést a gyűjtés egyik kurátora és egyben az intézmény vezetője, Deák Nóra, aki a kiállított alkotások mellett részletesen bemutatta azok hátterét, és terjedelmesen szólt az alkotók eddigi tevékenységéről is.

A kortárs művészettörténeti bevezető kurzust követően a Dalai Dávid névre hallgató formáció - Szekeres István, Martinkó Tamás, Farkas Csaba, vendégművész: Késmárky Szabolcs - prezentálta szabadtéren a tőle megszokott - saját meghatározásuk szerint groovokkal és ötletes szöveggel vegyített "mezőgazdasági rockzenét" - Várnai Gyula látványos és ötletelő fényfestésével megtámogatva.

A római kőtárban és a római kori fürdőben egész délután készültek a gyékény ékszereskosárkák, rézdomborítású csuklóvédők, mozaikékszerek és hasonló kézműves ügyességek. A fiatal legények magukra öltötték a legio harcosainak fegyverzetét, ruházatát, versenghettek diódobálásban. Szakavatott tárlatvezetés és előadások oltották a tudásszomjat.

Vacsorára is várták az érdeklődőket. A tábori lakoma (Mensa Intercisae) étlapja a következő volt: A gustatio (előétel) cucumeris (fűszeres uborka), a mensae primare (főétel) mixta pulticula (vegyes kása), a mensae secundare (desszert) pedig fructus milium (gyümölcsös köles) képében került a tányérra Apicius szakácskönyvének ihletése alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!