Kultúra

2017.07.17. 17:17

Most jöjjön a tánc! - Igazi party hardban nyomtuk az EFOTT utolsó napját

Vasárnap már megcsappant a résztvevők száma az EFOTT-on, de a hangulaton ez mit sem rontott.

Horváth Virág

A 2017-es velencei EFOTT véget ért, és mind időjárás, mind látogatószám tekintetében elégedettek lehetnek a szervezők. Több mint 111 ezer ember fordult meg az idei rendezvényen. A pénteki és szombati elképesztő tömeghez képest a vasárnap este már szellősebb volt, már ami a fesztiválozók létszámát illeti. Ami minket illet, végigtáncoltuk az utolsó napot.

Az esténket a Lóci játszik nevű együttes kezdte meg. A  zenekar lendülete töretlen és megállíthatatlan.

2017 óriási fordulópont a zenekar életében. Január 1-én megjelent új lemezük a Krokodil, aztán az „Év felfedezettje” kategóriában Fonogram díjat vehettek át, most pedig a közönségszavazatok alapján megnyerték a 4. Nagy-Szín-Pad! versenyt! Így 2017-ben Lóciék már nagyszínpados zenekarként érkeztek az EFOTT-ra!

A Ki Mit Tube siker, a VAN című mozi zenéje, a Veszprémi Utcazene közönségdíja mind hozzájárultak a növekvő ismertséghez és a telt házas koncertekhez. Aki egyszer elmegy egy Lóci koncertre az szinte egyből rajongóvá válik, és hivatalosan is befogadják a „nagy Lóci családba”.

Lóci olyan frontember, aki a leghátsó sorban, félszegen álló “elsőbálozó” jókedvéért is megküzd. Hatalmas energia, jó kedv és  báj bújt meg ebben a fiatal fiúban.

Erről a koncertről pedig szinte rögtön az Irie Maffia koncert első sorában találtuk magunkat, miközben együtt csápoltunk, és ugráltunk a zenekarral.

A 2005-ben alakult Irie Maffia rövid idő alatt a fiatal magyar közönség egyik kedvenc koncertzenekarává nőtte ki magát. Nem csoda, hiszen a reggae, hiphop, rock és funk határait egymásba mosó bandának már a frontvonalában is koncentrálódnak az újgenerációs kedvencek: az elsőszámú underground díva Sena, a Zubolyból is jól ismert Busa és a Brains frontembere, MC Columbo licitálnak egymásra szövegeikkel.

„Énekeljétek velünk a szöveget, vagy  halandzsázzatok. Azt is szeretem” – kezdte az egyik szám felkonfját Sena. A későbbiekben is hasonló maradt a hangulat. Úgy kommunikált a közönséggel, mint egy kedves, gondoskodó rokon, aki nagyon szereti a családját, épp, ahogyan Sena a közönségét.

Innen aztán továbbhaladtunk, szintén nem egy pihentető koncertre. A PASO töltötte meg a Rauch Arénát. Ment a sör/fröccs lötykölés a padlóra az ugrándozás és táncikálás közben. Láthatóan ez ebben a kontextusban éppenséggel senkit nem zavart (már azokat nem, akik szintén táncoltak).

Levezetésképpen megpihentünk a már oly’ sokat emlegetett Muzsikás Szigeten. Egy kis szusszanás, és lassúzás következett a Nana Wortex és Maszkura koncerten. Igazán lélekmelengető népi-bölcsész összebújás volt, merthogy a koncert versfeldolgozásokban meglehetősen gazdag volt.

Az estét a Supernem koncertjével zártuk. Sokféle stílusú, korú, érdeklődésű ember gyűlt össze egy kis ereszdelahajamra. De Papp Szabiék zenéjére a pogózás, andalgás és ütemre bólogatás egyaránt elférnek.

Amikor már azt hittük itt van vége az estének, még sikerült az UFO koncert végét is elcsípnünk. Nagyon nagy szerencsénkre épp a kedvenc számainkat játszották, így itt is – bár csak futólag, de – eltöltöttünk pár tartalmas percet.

Ha össze kéne foglalnom ezt a hat EFOTT napot, azt mondanám, hogy összességében 2017-ben a Velencei-tó partján eltöltöttünk egy szép hetet ismeretlen ismerősökkel, egy város a városban helyszínen, igényes körülmények között, színvonalas zenei és szabadidős tevékenységekkel.

A legfontosabb pedig, hogy, noha, amikor ezt olvassátok, már otthon ültök a kényelmes fotelben, rég levágtátok a karszalagokat, és lemostátok a kemping porát magatokról, de ne tegyétek nagyon mélyre az utazótáskát, mert jövőre ismét szükség lesz rá. Fesztiválarcok, EFOTT, jövőre találkozunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!