Évforduló

2018.05.17. 15:33

Mit mond az első világháború borzalmairól a művészetünk?

Az idei Tokaji Írótábor központi témája - az évfordulóra való tekintettel - az első nagy világégés lesz.

Ady Endre, Babits Mihály, Kassák Lajos, Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Tersánszky Józsi Jenő… és sorolhatnánk azon irodalmi nagyjainkat, akik valamilyen formában megörökítették életük egyik legmeghatározóbb és legborzasztóbb élményét, a nagy háborút. De említhetnénk számos zeneszerzőt és képzőművészt is. Az idei Tokaji Írótáborban a művészet és a háború kapcsolatát boncolgatják; egyéni sorsokat és az emberi létezést érintő súlyos kérdéseket vetik fel az irodalom, a művészet látószögéből.

A 46. Tokaji Írótáborra idén augusztus 16-19. között kerül sor, a rendezvény Ady Endre 1918-ban, a világháború utolsó évében megjelent kötetének címét viseli: Halottak élén.

„Mert mind az Életé valánk

S ha lelkünk meg-megütközött:

Csak az Élet áradt túl bennünk

S ugye, most a sírok fölött

Szeretjük egymás tarka célját?”

(Ady Endre: A halottak élén című versének részlete)

 

Az írótanácskozás helyszíne a Tokaji Ferenc Gimnázium és Kollégium lesz. A tábor hagyományainak és nemrég bevezetett reformjainak megfelelően a szakmai eseményeket kulturális programok kísérik: alkotóműhelyek, folyóiratok bemutatkozása, koncertek, felolvasó est, kiállítás, gyerekprogramok és minőségi tokaji borok kóstolója várja a résztvevőket.

A nagy sikerű irodalmi találkozó hangulatába betekintést nyújt a tavalyi táborról készült videósorozat is:

A táborral és a jelentkezéssel kapcsolatos minden további információ megtalálható a rendezvény honlapján.

 

Borítókép: Lövészárok 1915-ben. Fotó: Fortepan / Visnyovszky Éva

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!