FMH Másként

2020.02.07. 15:15

Mit „felejtett” Venus Intercisában? – Az újvárosi tárlatról mesélt Buza Andrea

Buza Andrea régésszel beszélgettünk a dunaújvárosi Intercisa Múzeum aktuális, április 5-ig látogatható „szépséges” kiállításának terében pipereholmikról, római illatszerekről, kicsit az ásatásokról is. Mit „felejtett” Venus Intercisában?

Majer Tamás

Buza Andrea elmondta, tavaly a Castellum olyan területén áshattak, amely korábban még nem volt feltárva

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyyei Hírlap

– A kiállítás címe: Venus Intercisában – Szépségápolás és viselet a római korban. Ezt mutatja be a tárlat a múzeumban található régészeti leletek révén kezdve egészen a fürdőkultúrához kapcsolódó tárgyaktól a nők szépítkezését segítő szemfestéktörő lapokon és a sírokból előkerülő tükrökön át a speciális csoportot képviselő fából készült ládikákig – vágott bele a kiállítás bemutatásába Buza Andrea. – A szerves anyag jóval kevésbé maradt meg, bár egyik-másikon az is látható, de inkább a ládikák veretei csodálhatók meg. Ezekben tarthattak személyes tárgyakat, pipereholmikat, hivatalosabb iratokat is. Ékszereket nagyobb számban a nők viseltek: vannak itt hajtűk csontból, ezüstből, gyűrűk és karperecek, valamint a fej és a nyak ékszerei is: fülbevalók, nyakperecek, rengeteg gyöngy.

Ládika bronzveretei
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mit viseltek a férfiak, mit mutat meg a tárlat ebből?

– Elsősorban az övveretek garnitúráját. Különböző övcsatok, szíjvégek láthatók, van közöttük amfóraalakú, s itt van egy nemrég, két éve talált ezüst, áttört övcsat is. Ezt érdekes módon egy szemétgödörben találtuk, olyan, majdhogynem hibátlan állapotban van, hogy nem is értjük, miért dobták anno szemétbe. Van aztán egy olyan tárgy, amelyet férfiak és nők is használtak, ez a fibula vagy ruhakapcsoló tű. Ezek java a hagymafejes fibulákhoz tartozik, mégis szinte mindegyik más. Jellemzően bronzból készültek, de van vasból, illetve ezüstből való is.

Buza Andrea elmondta, tavaly a Castellum olyan területén áshattak, amely korábban még nem volt feltárva
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Van a tárlathoz társított múzeumpedagógia-foglalkozás is?

– Igen, tárlatvezetéssel kezdődik, s gyöngyékszer-, illetve tükörkészítéssel folytatódik. Domborított fémlemezből alkothatók meg a római kori tükrök. Próbálunk mindig kicsi interaktivitást bevinni a kiállításokba. Sokszor van tapintható része egy-egy tárlatnak. Ezúttal olyan megszagolható illatanyagokat helyeztünk ki, amelyeket a rómaiak is használhattak parfümként: bazsalikom, jázmin, levendula, fahéj, tömjén, majoránna. Intercisa harmadik századi fénykorát idéző ruharekonstrukciókat, viseleteket is készíttettünk.

Ember alakú balsamariumok
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A gazdag római leletanyag kezelése, feltárása alapvető feladat itt, Dunaújvárosban.

– Intercisa nagyon jó lelőhely, viszont tervásatás nincs, megelőző feltárás pedig ritkán, az utóbbi három évben viszont volt, s még idén is lesz újabb. Tavaly lehetőségünk nyílt a Castellumban olyan területen ásni, ami még nem volt feltárva.

A tábor falát kerestük, találtuk meg. Ide az újkorban rácokat telepítettek, akik kitermelték a római tábor kőfalainak nagy részét. Mi is csak olyat találtunk, amelyen látszott, hogy hol húzódott a római tábor fala, de a kövek már nem voltak benne. Ezenkívül sikerült megtalálni egy előző periódus, a palánktábor árkát is. Sőt, pont ott nyitottunk szelvényt, ahol a palánktábor sarka volt. Ez alapján igazolni tudjuk azt is, hogy mennyivel volt kisebb a palánktábor, mint a későbbi kőtábor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában