Kultúra

2017.07.17. 17:50

Minikiállítás a Szent Lászlóról

A könyvtár I. Szent László király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulóján kiállítást rendez a Szent László-év programjaihoz kapcsolódva.

Gajdó Ágnes

I. László királyt már életében nagy tisztelet övezte. Kultusza a középkorban bontakozott ki igazán, amikor III. Béla pápai jóváhagyással 1192 júniusában szentté avatta. A magyar lovagi kultúra őt tekintette példaképének. Számos legenda és monda fűződik Szent Lászlóhoz, sok település, templom viseli nevét.

A Ráckeresztúron és a környéken élők mindig is tisztelettel emlékeztek meg a lovagkirályról. Falut is elneveztek róla, melyről nem sokat tudunk, de Károly János említi Fejér vármegye története című munkájában: "Szent-Lászlónak mikor még falu volt, temploma is létezett, helyén 1770 körül egy ékes szobrot emelt valaki szent László tiszteletére." A ma is álló, felújításra váró Szentháromság-szobor elülső oldalán I. László lovagi öltözetben látható, kezében rövid nyelű harci bárdot tartva. Jelenleg a mai Lászlópusztán árnyas fák alatt, ám alig látható helyen áll a király szelídgesztenyefából faragott szobra, Móricz József fafaragó alkotása, melyet 2002-ben, Ráckeresztúr fennállásának 955. évfordulóján avattak föl.

A lovagkirály életéről, a róla szóló legendákról és a falu határában csörgedező Szent László-patakról - vagy ahogy a helyiek nevezik: Kanálisról - is képet kaphat az érdeklődő a könyvtárban rendezett minikiállításon. A Szent László alakját és tetteit megidéző tárlat 2017. szeptember 30-ig tekinthető meg nyitvatartási időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!