pikáns kézirat

2018.02.12. 12:59

Michel Foucault befejezetlen műve jelent meg

A sorozat első három kötete a 17. századtól a 20. század közepéig taglalja a szexuális magatartásformák szocializációjának történetét.

Több mint harminc évvel Michel Foucault halála után – és határozott akarata ellenére – megjelent Franciaországban a francia filozófus egy befejezetlen könyve, A szexualitás története című sorozatának negyedik és egyben utolsó kötete.

Az egyik legjelentősebb francia szépirodalmi kiadó, a Gallimard gondozásában megjelent Les aveux de la chair (A test vallomásai) című írásában Foucault (1926-1984) a korai kereszténység gondolatvilágában és gyakorlatában vizsgálja a szexualitás fogalmát – írta a The New York Times.

A sorozat első három kötete a 17. századtól a 20. század közepéig taglalja a szexuális magatartásformák szocializációjának történetét.

Foucault 1984-ben halt meg egy AIDS-szel összefüggő betegség következtében, ezért már nem tudta befejezni a negyedik kötetet, amely pénteken jelent meg Franciaországban.

A mű megjelenésének előzménye, hogy a francia filozófus hajdani élettársa, Daniel Defert 2013-ban eladta a párizsi Francia Nemzeti Könyvtárnak a tulajdonában lévő Foucault-archívumot, benne a Les aveux de la chair egy kézzel írt és egy gépelt kéziratával, az utóbbit Foucault el is kezdte javítani.

Miután az írások elérhetővé váltak a kutatók számára, a filozófus családja – írásainak jogtulajdonosa – úgy döntött, hogy a nagyközönséggel is megosztja őket.

Henri-Paul Fruchaud, Foucault unokaöccse szerint a kötet egy harmadik, gépelt változata már eleve a Gallimard tulajdonában volt, hiányosan és hibásan.

„Miután immár mind a három változat a kezemben volt, világossá vált, hogy szabad út az utolsó kötet megjelenése előtt”

- mondta Fruchaud.

A The Lives of Michel Foucault című életrajzi könyvében David Macey azt írja, hogy a filozófus hivatalos végrendelet nélkül halt meg, ám hátrahagyott egy levelet, amelyben határozottan megtiltotta, hogy bármelyik művét kiadják a halála után.

A dokumentumból egyértelműen kiderül továbbá, hogy Foucault a lakását és a benne lévő összes tárgyat, köztük a befejezetlen könyvének anyagait is élettársára hagyta.

Egy 2010-es interjúban Daniel Defert azt mondta, ragaszkodik ahhoz, hogy a mű ne csupán a tudományos világ tagjai számára legyen elérhető.

„Mi ez a kivételezés a doktoranduszokkal? Én azt az elvet vallom, hogy vagy mindenki, vagy senki”

- szögezte le a francia szociológus.

Borítókép: AFP

Címkék#költő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!