Kultúra

2009.05.06. 02:27

Meséljük el a gyerekeknek!

Székesfehérvár- Tegnap nyílt meg a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében az az utazó tárlat, amely az Auschwitz Album képeiből ad válogatást.

Gábor Gina

Rólunk, nekünk, nélkülük - ez a kiállítás címe: nem véletlenül. A fotók a Kárpátaljáról Auschwitz-Birkenauba érkező magyar zsidó transzportokat örökítik meg. Azokat az embereket, akiknek többsége nem tért haza. A Holokauszt Emlékközpont tárlatát Fejér megyei zsidó közösségek sorsáról tanúskodó dokumentumok egészítik ki.

Hatvanöt éve annak, hogy Magyarországról - akkor még ismeretlen helyszínre - elindultak a szerelvények. A zsúfolt vagonokba magyarok terelték az ártatlan magyar embereket, hogy elszállítsák őket, s egy barbár eszme jegyében az emberiség legnagyobb bűntettét kövessék el ellenük - mondta köszöntőjében Warvasovszky Tihamér, Fehérvár polgármestere. A megyei közgyűlés elnöke, Balogh Ibolya pedig a koncentrációs táborba hurcolt Jákob Lili történetét idézte fel. A felszabadulás után ő találta meg a 200 fotót tartalmazó Auschwitz Albumot

Mi a feladatunk? - kérdezte beszédében Székely Gábor, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumának elnöke. Így válaszolt: a legfontosabb, hogy elmeséljük a gyerekeknek mindazt, ami történt. Tudniuk kell, miért nem szabad ennek megismétlődnie...

Ennek szellemében a múzeum várja az iskolai csoportokat is, akiknek diákok tartanak majd tárlatvezetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!