Hitvallás, életképek, és persze a macskák

2020.02.04. 16:00

Megnyílt Szabó Lajos első önálló tárlata

A Szabadművelődés házában nyílt meg Szabó Lajos első tárlata, amely a „Gondoltad volna?” címet viseli.

Héjj Vivien

Február 13-ig látható Szabó Lajos kiállítása Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Szabó Lajos kiállított művei több csoportba sorolhatóak: a nőábrázolás, az életképek, az állatok, a közlekedés és a hitvilági képek egyaránt megjelennek a körülbelül negyven-negyvenöt kiállított kép között.

Az alkotó, elmondása alapján egyetemista korában kezdett a művészettel foglalkozni, ekkor még papírra készített grafikákat szénnel. Az elkészült művek a kollégiumi szobája falát díszítették. Az egyetem után a lapok közel negyven évig szunnyadtak, a mérnöki munka mellett nem maradt idő és lehetőség az alkotásra. Később, amikor eljöttek a nyugdíjas évek, újra előkerült a rajzokat tartalmazó mappa, és a művészt elragadta a nosztalgia, majd újra alkotni kezdett, ekkor már vászonra, festékkel.

Mindez immár tizenhárom éve – a nyugdíjba vonulása óta – tart. Szabó Lajos úgy fogalmazott, eleinte időkitöltés volt számára a festészet, végül ebben találta meg a hobbiját, most pedig lehetősége adódott, hogy az elmúlt 13 év műveit a nagyérdeműnek is megmutassa.

Február 13-ig látható Szabó Lajos kiállítása
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A képeken gyakori az emberábrázolás, ezen belül is a nő ábrázolása. A macskás képek sokasága is szembetűnő lehet: – Valaki azt mondta, hogy túl sok macska van. Ez azért lehet, mert a feleségem nagy macskaszerető, én pedig idomultam.

A képeket változatos és élénk színhasználat jellemzi. A festő mozzanatokat, életképeket örökít meg. A kiállításon az 1960-as évek végén készült grafikákból is láthatunk néhányat, melyek között olyan is akad, amit a művész több évtized után újraalkotott, immár festékkel.

A látogatói visszajelzések nagyon fontosak: – Azt mondják vidámak, derűsek, sokszínűek a képek, számomra ez jelenti a legnagyobb boldogságot, mert ez volt a célom, hogy a képeimből áradó életigenlés és derű elérjen a látogatókhoz – fogalmazott Szabó Lajos.

Az érdeklődők február 13-ig tekinthetik meg a tárlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában