Kultúra

2017.04.25. 19:55

Megkezdődnek a Szentgyörgyi napok, májusfaállítással

Mezőszentgyörgy - A Szentgyörgyi napok egyhetes rendezvénysorozata kiállításmegnyitóval, koncerttel és a termőföld megszentelésével vette kezdetét hétfőn délután.

V. Varga József

Április 24-ét Európa nagy részében a tavasz kezdeteként tartották számon. Az egyház a legenda szerinti sárkányölő Szent György névünnepét tette erre a napra. Hazánkban és a szomszéd népeknél egyformán e napon történt az állatok első kihajtása, amely leggyakrabban zöld ággal történt, ami a hit szerint az állatok gyarapodását szolgálta.

A Kákics együttes hangszerszemlét is tartott Fotó: V. Varga József

A búzaszentelés, a határ, a búza- és a gabonaföldek megáldása, a keresztény liturgiákban pogány eredetű népszokás. Bár a nagyobb könyörgés neve búzaszentelő, a vetés minden fajtáját, a fákat és a szőlőket is megáldották ilyenkor. A szertartást
a pap és a hívek a négy égtáj felé fordulva végezték.

Úr Jézus, ki azt hirdetted: / Ki veled tart, el nem veszhet. / Erősítsd meg gyenge lelkünk, / Örök tűzre ne kerüljünk. / Ősi vihar, hogyha kerget, / Nyugtot szívünk nálad lelhet, / Édes Jézus, kérünk szépen: / Áldd meg munkánk egész évben! - imádkozta nyugat felé fordulva Bak Ádám katolikus diakónus, majd megszentelte a termőföldet.

Nagy siker kísérte a Kákics együttes Fújd fel dudás a dudádat! című előadását, kicsinek, nagynak egyaránt közelhozták a magyar népzenét, a magyar néphagyományokat.

A folytatásban kedden a Verami együttes várta interaktív zenés műsorral a gyerekeket. Ma, szerdán 17 órától retró csapatvetélkedőt tartanak a művelődési házban, csütörtökön pedig Vass Virág íróval találkozhatnak az olvasók szintén délután öttől a könyvtárban. Pénteken kabaréesttel szolgálnak a színjátszók, szombaton 13 órától májusfát állítanak a tájháznál, kezdetét veszi a gála, és a sütiverseny győztesére is fény derül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!