Kultúra

2015.01.13. 19:20

Megigézik a turistákat

Székesfehérvár - A napokban ünnepelték az Igéző egyéves születésnapját. A közösségi tér mintegy 22 ezer látogatót vonzott a múlt esztendőben. Az üzemeltető Szín-Tér Egyesület pedig tele van újabb tervekkel.

Gombkötő Gina

Nagy Judit, a Szín-Tér Egyesület elnöke: tele vannak tervekkel  Fotó: Koppán Viktor

- Továbbra is sokféle műfajban gondolkodunk, többféle korosztályt várunk - mondta a tervekről a Szín-Tér Egyesület elnöke, Nagy Judit, aki egyúttal a Szabad Színház vezetője is. Az irodalmi, színházi, zenei, táncos, képzőművészeti programokon kívül az Igézőben ezentúl is lesznek képességfejlesztő foglalkozások, társadalmi kérdéseket boncolgató klubtalálkozók. Emellett főként a közösségi tér multikulturális jellegét szeretnénk még inkább erősíteni. Igen sikeresek voltak például a Cseh kulturális napok: ezt a programsorozatot Vásároljon mosómedvét! címmel rendeztünk meg. Szeretnénk ennek mintájára a jövőben olasz és francia napokat is rendezni. De emellett a Szabad Színház jövő évi tervei között a magyar művek mellett kifejezetten Székesfehérvár testvérvárosi kapcsolataihoz köthető kortárs és klasszikus színházi szerzők művei is szerepelnek ez is a kulturális sokszínűséget, az nyitottságot szolgálja. Ennek persze, talán turisztikai hozadéka is lehet. Az a tapasztalatunk, hogy a külföldiek figyelmét felkeltették az utcaszínházi produkciók ezért a jövőben a turisták kedvéért először angol nyelvű, később pedig német nyelvű előadásokat is szeretnénk műsorra tűzni. A nyáron ez biztosan jó program lehetne a városba látogató külföldiek számára. Érdekes tapasztalatokat szereztünk: emlékezetes volt például, hogy amikor a Mátyás király szobornál a király és itáliai felesége, Aragóniai Beatrix alakját idéztük fel, az éppen erre járó olasz turisták is kíváncsian odasereglettek. Március 15-én pedig éppen az osztrák turisták érdeklődtek lelkesen az Igéző ablakába tűzött magyar papírzászlók és papírcsákók iránt: oda is adtuk nekik...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!