Helyi arcok

2019.03.14. 14:54

Megelevenedik a természet a kislángi Cseh Zoltán fotóin

Pusztán hobbiként tekint a fotográfiára, ám művészi szinten űzi azt Helyi arcok sorozatunk legújabb alanya, a kislángi Cseh Zoltán, aki jelenleg Székesfehérváron él.

Elekes Gergő

Fotó: Cseh Zoltán

Mikor és miért kezdtél el fotózással foglalkozni? Volt esetleg családodban, ismerőseid között valaki, aki elindított ezen az úton?

Tudatosan 2015 tavaszán kezdtem el foglalkozni a fotózással, akkor vettem meg az első tükörreflexes gépemet. Előtte mobiltelefonnal fotóztam a kutyáimat, illetve amit csak tudtam, mondhatni mindent. A fényképező vásárlása a jobb képek érdekében, a nagyobb átfogás miatt történt. Úgy gondolom, mindenki szívesen nézi mások gyönyörű, és nem kevésszer különleges képeit. Ezzel én is így voltam.

Fotó: Cseh Zoltán

- Milyen technikával dolgozol?

Jelenleg Micro 4/3 rendszert használom, az úgynevezett MILC-et.

- Mennyire játszik fontos szerepet Nálad az utómunka?

Fontos az utómunka, vagyis szükséges, mivel a gépből kinyert eredeti RAW fájl csak egy alap, amire felépítheted a történeted és kreatív elképzelésed.

Fotó: Cseh Zoltán

- Mik a kedvenc témáid? Mik szoktak főként a képeid alanyai lenni?

Leginkább az esti képeket szeretem, az úgynevezett Astrophoto-t, de mellette számos egyéb téma is érdekel: szeretem a természetet, gyakran fotózok lesből vadakat, madarakat, valamint légköroptikai jelenségeket, viharokat és villámokat.

Fotó: Cseh Zoltán

Ha technikai oldalról közelítjük meg a dolgot, akkor pedig a makrofotózás a kedvencem.

Fotó: Cseh Zoltán

- Mi volt a legemlékezetesebb fotós kalandod?

A legjobb fotós élményem talán egy viharvadászat volt 2017-ben, amikor egy igen markáns zivatarláncot sikerült elkapni és rendkívül közeli (az akkori rendszerem szerint 86 m volt a lecsapó villám) és látványos villámokat sikerült megörökítenem.

Fotó: Cseh Zoltán

- Ha a világon bármit megfotózhatnál, mi lenne a választásod?

Régi álmom a sarki fény és a cetek, bálnák fotózása.

Cseh Zoltán képei bármelyik profi fotós magazinban megállnák helyüket
Fotó: Cseh Zoltán

- Mik a terveid a jövőre nézve?

Konkrét terveim a fotózással kapcsolatban nincsenek. Szeretek fényképezni, teljesen kikapcsol, így addig csinálom, ameddig csak lehetőségem van rá, a jobban sikerült felvételeket pedig meg is osztom a világgal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában