Kultúra

2009.08.14. 02:28

Médiamámorban

Székesfehérvár - A Bory-vár romantikus termeiben nézelődők most elektronikus ketyerékbe is botolhatnak. A várat a Média-művészeti alkotótelep tagjai vették birtokba.

Bokros Judit

A műhely a Pécsi Tudományegyetem Mediális Művészetek Intézete és a pécsi Periszkóp Rádió szervezésében valósult meg. Ez már a harmadik alkalom, amikor a médiaművészetet tanulók, illetve az azzal foglalkozók összejönnek, és egy hétig közösen, mégis magukban munkálkodva hoznak létre egyedi produktumokat. Tavaly Pécsett alkottak, idén először Tokajban, a héten pedig Fehérváron bontakozhat ki a műhelymunkában részt vevő körülbelül nyolc ember - tudom meg az intézet ifjú oktatójától, Kovács Balázstól, aki az általuk birtokba vett terek, helyiségek között kalauzol.

Az oszlopos udvar árkádja alatt amolyan dj-pult áll, lemezjátszókkal, itt érdekes hangokat, zörejeket keltenek napközben a várban lézengő látogatók legnagyobb meglepetésére. Az egyik torony aljánál lévő ajtón benyitva egy magányos fiatalembert látunk ücsörögni mikrofon előtt. Mint kiderül, ő Getto Ferenc, aki egy Pilinszky-verset mond föl, hogy aztán a hangot keverve érdekes hatást hozzon létre, amelyet még lehet, hogy képpel is fokoz. A Vagyoczky Teremben van a bázis : több számítógép, iszonyú kábelrengeteg jelképezi az alkotói folyamat eszköztárát. Az egyik monitor mellett fölfedezünk egy bontott üveg bort is, hiába, az ihlet néha jobban jön egy pohár után.

Balázs magyaráz: Pestről, Fehérvárról és Pécsről is vannak résztvevők, akik videomunkákat, installációkat készítenek, leginkább az éjszakába nyúlóan. Hisz a vetítések, hang- és fénykísérletek sötétben mutatnak igazán jól. Ezért is szerveztek nyílt napot péntekre, amikor este nyolc órától bárki megtekintheti az egyhetes alkotói munka eredményét, szombaton pedig a Bőrgyárban, fél tíztől rendeznek programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!