Kultúra

2017.06.01. 13:06

Meglepetés naplójegyzetek is elhangzottak Máraitól

Székesfehérvár - Eddig még ki nem adott Márai-naplójegyzetek is elhangzottak az Írok reflektorfényben című sorozat legutóbbi estjén. Márai Sándortól Hirtling István színművész olvasott föl.

Bokros Judit

Márai Sándorról, a Kassán 1900-ban született, kalandos életű, 1989-ben San Diegóban elhunyt íróról szólt a Vörösmarty Színház kávézójába szervezett est, amely ebben a félévben az utolsó volt.

Az írót Hirtling István színművész személyesítette meg, vagyis ő olvasott föl Márai naplójegyzeteiből, regényeiből, egyéb írásaiból. Az előadásban partnere Mészáros Tibor, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa, a Márai-hagyaték kezelője volt. Tőle az est kezdetén megtudhattuk: két részben mutatják be Márait Sándort, egyrészt alkalmazkodva az ismertebb, általánosabb Márai-képhez, másrészt felvillantva az író talán kevésbé ismert oldalát is. Az előadást zenei betétek, kivetített képek, idézetek, anekdoták, végül filmrészletek is színesítették. A közönség így kaphatott valamelyest teljes képet Márai életéről és írói stílusáról, témáinak sokféleségéről. Megelevenedett előttünk a kassai polgár, a világpolgár, az újságíró, az emigráns és az élettől búcsúzó író is.

A Vörösmarty Színház kávézójában Hirtling István olvasott föl Márai-írásokat Fotó: Molnár Artúr

Hirtling István hitelesen olvasta föl az őszinte, komoly, ám sokszor fanyar humorral átszőtt szövegeket. Igazán hiteles Márai Sándor lett arra a bő egy órára. A Kassához, Magyarországhoz élete végéig kötődő író sorsa, a világhoz, a jelenségekhez való hozzáállása jól kirajzolódott a választott írásokból. Újdonságként hallhattunk egy olyan részletet az Egy polgár vallomásaiból, amely a 2013. előtti kiadásokban nem szerepel. És ugyancsak újdonság volt három olyan naplórészlet 1980-ból, amelyek eddig még nem kerültek a széles nyilvánosság elé.

Ezekből még inkább megérthettük, mi vezetett Márai 1989 februárjában elkövetett öngyilkosságához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!